Битва за «бронзу» в Донецьку

І «дербі» столичного регіону в Донецьку

Двадцять перший ігровий день в елітному дивізіоні, без перебільшення, один із найцікавіших у турнірному марафоні, бо жодний з восьми календарних поєдинків, що мають відбутися сьогодні та завтра, не має ознак «прохідного». Натомість половина з них – з підвищеною турнірною ціною.

Шість очок стоятиме на кону в донецькому протистоянні «Металурга» та «Дніпра», уже названого в засобах масової інформації битвою за «бронзу». Саме ці команди вважаються найреальнішими претендентами на третій приз у чотирнадцятому чемпіонаті країни. Тому можлива перемога однієї з них не тільки примножить її турнірний доробок, а й істотно відкине назад основного конкурента. «Металург» володіє перевагою свого поля, що в сучасному футболі важить насправді чимало. Проте на боці «Дніпра» психологічна вищість: на відміну від металургівців, які не виграли жодного з трьох матчів під проводом нового наставника – росіянина Віталія Шевченка, дніпряни взяли гору в трьох із чотирьох другоколових поєдинків, та ще й з чудовим співвідношенням забитих і пропущених м’ячів – 9:3. Щоправда, в Донецьку один із грандів українського футболу «Металургові», здебільшого, програє: п’ять перемог у семи попередніх зустрічах – в активі господарів. Але й погані традиції, як відомо, вічними не бувають. В усякому разі, популярні майстри шкіряного м’яча з недалекого минулого, відповідаючи на запитання кореспондента «Вечірки», висловилися не на користь «Металурга»: Володимир Багмут, напівоборонець «Дніпра» 80-90-х років минулого століття, віщує перемогу гостей, а колишній кривбасівець Валерій Шек схильний вважати, що суперники розійдуться миром. До речі, результативною нічиєю – 3:3 – завершився першоколовий поєдинок основних претендентів на «бронзу» в Дніпропетровську. А останню за часом зустріч у Донецьку – 31 серпня 2003 року – виграли господарі з рахунком 3:1.

З-поміж інших матчів туру виокремимо «дербі» столичного регіону в Борисполі – ще й тому, що минулорічного травня «Динамо» зазнало там оглушливого фіаско; «битву за виживання» між оболонцями та закарпатцями в Києві; принципове протистояння «Арсенала» та «Волині», котрі в останні роки не визнають жодних компромісів; одеський десант у Полтаву, яка на межі банкрутства, проте надій на продовження прописки серед еліти не втрачає.