Через «вікно» зручніше

Київська митниця вже цього місяця запроваджує спрощену систему проходження митного контролю. Нова система дасть  змогу пройти всі перевірки протягом кількох годин і в одному місці.

– Нова схема проходження митного контролю має запрацювати з 30 квітня, – каже заступник начальника Київської регіональної митниці Юрій Дворак. – Так звана система єдиного вікна передбачає чимало змін у технологічному процесі митного контролю. Передусім, йдеться про проходження перевірок в єдиному місці. На київській регіональній митниці таким місцем має стати вантажний митний комплекс на вулиці Малинській. Тобто у підприємств і підприємців, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю, не буде потреби під час проходження митного контролю збирати довідки, об’їжджаючи численні установи, розташовані в різних районах Києва.

Інша новація стосуватиметься технології контролю. Нині оформленням документів займається група з 4-5 інспекторів, у найближчому майбутньому ці обов’язки виконуватиме один  співробітник, який опікуватиметься вантажем від часу прибуття в зону митного контролю до оформлення документів. Частину вантажів на митниці взагалі не оглядатимуть. Водієві достатньо буде лише передати всі супровідні документи й митну декларацію. Такі пільги  надаватимуть підприємствам і підприємцям, що мають незаплямовану митну репутацію, й приводом для огляду таких вантажів може стати інформація від прикордонних митників про сумнівне маркування чи ввезення вантажу з країн групи ризику. До речі, «чорний список» таких країн віднедавна скорочено з 70 до 7.

А поки що по-старому

Митне оформлення вантажів на Київській регіональній митниці проходять близько 70 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, акредитованих у чотирьох районах столиці. У розпорядженні підприємців – вантажні відділи, де за добу оглядають близько 60 вантажних автомобілів. Щодня перевіряють близько 1000 митних декларацій. Торік Київська регіональна митниця до державного бюджету перерахувала понад 6,5 мільярда гривень митних податків та зборів. Це 36 відсотків загальних митних відрахувань Держмитслужби  2004 року. За перший квартал  2005-го вже перераховано 1,7 мільярда гривень.

– Не можу сказати, що зараз у нас повний порядок, – веде далі Юрій Дворак, – хоча деякі з нововведень уже функціонують. Нам удалося значно скоротити чергу. Коли раніше в ній простоювало 15-20 автомобілів, то зараз 4-5. Черга зберігається не тільки через недоліки в технологічному процесі, а й через недостатню оперативність самих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності під час митного оформлення.

Не відчули, принаймні поки що, якогось полегшення й водії.

– Простіше знайти дорогу до Лондона, ніж один раз пройти митний контроль в Україні, – запевняє водій-далекобійник Григорій Коханець. – Я прибув до Києва вчора вранці, й усі документи передав митникам. День простояв у зоні митного контролю, однак ніякої перевірки не було. Обіцяли перевірити сьогодні о 10-й годині, але вже майже одинадцята. Зазвичай, для митного контролю потрібно дві доби. Звісно, довго стоїмо, тому варто було б подбати про санітарні умови. Ночувати в авто – справа звична, а от помитися ніде.

Утім, керівництво київської митниці обіцяє найближчим часом створити максимально можливі комфортні умови, і запевняє, що безпідставно не затримуватиме жодного водія й не відмовлятиме в проходженні митного контролю без об’єктивних причин.