Муромець оселився в парку

Рішенням Київради утворено регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови». Докладніше розповісти про нововведення ми попросили Миколу Щепця, начальника державного комунального підприємства з охорони, утримання та експлуатації внутрішніх водойм Києва «Плесо».

– До парку долучено практично всі острови на Дніпрі, Десенці, в акваторії Канівського водосховища – від північної до південної межі столиці, – зазначив Микола Степанович. – Одночасно заповідано 1215 га землі. Розбудова Труханового острова відбуватиметься за окремою міською програмою. Хоча частина острова на лівобережній заплаві Дніпра та Десни – урочище Муромець – увійшло до складу парку. Його створення гарантує абсолютний захист певних територій і недопущення захоплення під неконтрольовану забудову інших, найбільших островів, таких як Венеціанський (Гідропарк), Долобець. Не можна допускати, щоб там безконтрольно встановлювали кіоски, а потім ще й, як у Гідропарку, будували ресторани. А подивіться на кадастровий план затоки Верхня чи Собаче горло – хто і як уже нарізав там шматочки землі! Доступ до води має бути у всіх рівний.

Регіональний ландшафний парк – велика і складна структура. У межах такого об’єкта існують заповідні території, абсолютно недоступні для відвідувачів. І все це задля збереження навколишнього середовища. Навколо цих заповідників – буферні зони, чи зони регульованої рекреації з обмеженим доступом людей. І втручання там має бути щонайменше – освітлення, паркові лавочки або альтанки – не більше. Наступні зони – стаціонарної рекреації, де має право розвиватися все, що стосується відпочинку: пляжі, бази відпочинку, спортивні об’єкти, атракціони, заклади громадського харчування. І, нарешті, господарські зони, найменші за площею, які забезпечують експлуатацію всіх територій.

– Що заплановано зробити на малодоступних островах? Чи будуть там майданчики, щоб проводити екологічні екскурсії, чи буде дозволено риболовлю тощо?

– На які об’єкти буде припинено будь-який доступ людей, – про це стане відомо після завершення проекту, – відповів Микола Степанович. – Серед малих островів будуть території регульованої рекреації, які використовуватимуться для розвитку зеленого туризму і так званих робінзонад. А заповідні території можуть використовувати тільки науковці. І унікальні осередки природи все ще збереглися. Приміром, на Жуковому острові – єдина на правому березі ділянка, де ростуть унікальні заплавні дубові ліси. Потрібно зберегти і транзитний коридор над Дніпром. Під час перельотів уздовж Дніпра птахи зупинялися на Козачому, Ольжиному, Дикому, Жуковому островах. І саме тут ще є найцінніші види рослин, які потрібно зберегти.

Дніпровські острови надзвичайно важливі. Саме на них поєднуються сибірська та європейська флора і фауна. Наприклад, там ростуть як угорські, так і сибірські півники. Що вже казати про добрий десяток видів орхідей.