Неприбуткові заводи – за місто!

Через бурхливий розвиток будівництва в Києві земельні ділянки стають усе дефіцитнішими. Водночас у окремих районах столиці, на декотрих підприємствах-гігантах «гуляють» вільні площі, що вже давно бадиллям поросли. А якщо їх і орендує хтось, то від того не у виграші.

Заступник голови КМДА – начальник Головного управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики Валерій Кір’ян розповів «Вечірці», що нині понад 110 промислових підприємств міста мають земельні ділянки площею від 5 до 69 гектарів. Це, зокрема, ВАТ «Київський радіозавод», «Атек», «Більшовик», ДБК-4, Київський вагоноремонтний завод та інші. «Авіант» же «розсівся» аж на 359 га! «На одного робітника тут припадає 104 квадратних метри виробничої площі, а на службовця – 30 квадратних метрів офісного приміщення!», – наголосив Валерій Андрійович. За його словами, до земельних магнатів, котрі неефективно використовують площі, можна зарахувати, передусім, ЗАТ «Дарна», що займає 31 га, а продукції реалізує середньомісячно всього-навсього на 96 тис. грн. А Київський завод експериментальних продукцій, який розмістився на 18,5 га, виробляє продукції на 134 тис. грн., але не за місяць, а за рік! «У таких підприємств, які отримують додатковий прибуток від надання в оренду виробничих площ, звісно, відсутня зацікавленість у розвитку обсягів власного виробництва», – пояснив пан Кір’ян. Для прикладу навів вищезгаданий «Авіант» (тут в оренду здають понад 9 тис. кв. м приміщень) та «Електронмаш», де ефективно не «працюють» майже 4 тис. кв. м території, а на одного робітника припадає 360 кв. м виробничої та 52 кв. м офісної площі. Сотнями вимірюється кількість орендарів на ДП «Київський радіозавод», «Меридіан», «Квазар» та інших. «Це не нормально, коли за неефективного використання земельних ділянок такі підприємства ще й мають пільги при сплаті за них!», – зазначив пан Кір’ян.

Така ситуація змусила столичну владу поставити питання про перепрофілювання або ж закриття неприбуткових чи нефункціонуючих підприємств, вилучення у них надлишкових земельних ділянок або винесення їх за межі міста. Невдовзі спільно із Головним управлінням земельних ресурсів буде відпрацьовано схему, яка передбачатиме винесення за межі міста, для початку, близько 10 підприємств. До їх числа увійдуть колишня меблева фабрика імені Боженка, яка нині «на ладан дихає»; «Арсенал-2», на місці якого буде музей; завод по ремонту електротранспорту; завод імені Письменного, низка транспортних організацій, зокрема тролейбусно-трамвайне депо на вул. Горького, пивзавод №1, завод художнього скла. І цей список постійно розширюватиметься. Вивчають також питання про прибирання із промзони Теличка кількох заводів: рубероїдного, асфальто-бетонного та інших. «Виносний» процес запроваджуватимуть за вивченим досвідом Москви. На вивільнених місцях планують розпочати не лише будівництво житла, а й створення рекреаційних зон для відпочинку киян.