Попрощалися з Папою

Наймаштабнішим зібранням в історії людства став учорашній похорон Папи Римського Івана Павла II.  До столиці Італії, де мешкає понад три мільйони жителів, прибули майже чотири мільйони прочан з усього світу, а також  понад двісті керівників держав та урядів, серед яких і Президент України Віктор Ющенко.

Сама церемонія, яку транслювали в прямому ефірі в більшості країн світу, розпочалася з жалобної меси, що її відправив німецький кардинал Йозеф Ратцінґер. Однак власне поховання телеглядачі, як і більшість прибулих, так і не побачили. Перші через те, що за постановою кардиналів на похованні телекамер не було. Другі – через те, що головна площа Ватикану може вмістити щонайбільше 300 тисяч осіб.

Папу поховали  у так званих гротах Ватикану під собором Святого Петра. До труни поклали  митру, металеву капсулу з біографією та маленький мішечок із срібними та бронзовими монетами, які викарбували під час правління Івана Павла II.

А втім, не лише до Італії прибували вчора прочани. Cотні тисяч людей у Кракові пройшли головною площею міста, вшановуючи пам’ять Папи Римського Івана Павла II. Ті, хто брав участь у месі просто неба, були одягнені в біле, що символізує надію, і тепло висловлювалися про понтифіка, який був кардиналом у Кракові перед тим, як його відкликали до Риму. За словами Єжі Клюгера, одного з однокласників, Кароль Войтила завжди  був першим і найкращим у класі.

Духовний лідер буддистів Далай-лама закликав продовжувати справу Папи Римського. Учора він прибув до Японії з неофіційним візитом і основною метою свого приїзду назвав «зміцнення миру на землі, над яким працював Іван Павло ІІ».

– Ми втратили велику людину. Не лише релігійного лідера, а того, хто присвятив своє життя миру. Зараз люди моляться й сумують. Але треба пам’ятати про те, що говорив і заповідав понтифік. Це мир, рівність, духовні цінності, – зазначив Далай-лама.