Чиновники переслідують журналістів ще зухваліше

Прийшла нова влада, та старими залишилися методи роботи регіонального чиновництва, яке переслідує та гнітить місцеві ЗМІ та невгодних журналістів. Така ситуація все більше тривожить Національну спілку журналістів, і цю тривогу висловив у листі до Президента України голова НСЖУ Ігор Лубченко, навівши конкретні приклади.

Голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сілєнков із першого дня свого перебування на посаді заявив голові ОДТРК «Скіфія» Валерію Долині, що він із ним не працюватиме. Мабуть, на Херсонщині вже розв’язано всі соціально-економічні проблеми, і губернатору більше нічим зайнятися, як звільненням керівника, з яким не він, а уповноважений державний орган уклав контракт?

Величезний тиск Сумська облдержадміністрація чинить на головного редактора газети «Сумщина» Юрія Фадєєва, вимагаючи заяву про відставку.

За прикладом облдержадміністрації діють і в районах Сумщини. Під тиском місцевих чиновників редактори  кількох районних газет області вже змушені були звільнитися з посад.

До 7 квітня звільнити кабінет вимагала заступник голови Овруцької райдержадміністрації Житомирської області Ольга Абдурман від редактора газети «Зоря» Віктора Ланька, якого активно підтримує колектив.

І якби ж це було тільки три приклади. Такі ексцеси характерно для десятків різних районів України. Порушуючи українське законодавство, без згоди трудових колективів редакцій і сесій рад голови держадміністрацій і їхні заступники одноосібно вирішують долю наших колег. Аргумент у них єдиний: мати на посадах генеральних директорів облдержтелерадіокомпаній і редакторів комунальних газет своїх людей, які б забезпечили їм перемогу на парламенстських виборах 2006 року.

Такого тотального наступу на керівників державних і комунальних засобів масової інформації, який стався цього року, не було ще в історії незалежної України, робить висновок Ігор Лубченко.