Наші в Африці не вередують

Упродовж тижня в столиці відбулося аж дві виставки, присвячені туризму. Одна ще й сьогодні триває. З усіх кінців досяжного зарубіжжя до України злетілися тур-оператори та інші птахи і таки принесли справжню весну. Яким медом привабив їх Київ цього року?

У виставковому Центрі на лівому березі просто не було де яблучку впасти, так багато «представників іноземних курортів» розставило свої сіті, чи то пак стенди. Якщо це не свідчення того, що ми мало-помалу таки трохи краще жити стали, тоді що? На цю тему маємо нині розмову з менеджером однієї потужної туристичної фірми із сонячного Єгипту паном Файзом Юсіфом.

 – Пане Файзе, як давно ви працюєте з туристами, які прибувають до Єгипту з України?

– Уже двадцять один рік. Щоправда, працюю не лише з українцями, а й з іншими громадянами колишнього Союзу. Після проголошення незалежності ваша країна стала вельми привабливою в політичному сенсі для зарубіжних туроператорів. Та не у фінансовому, на жаль. Мені довго тут доводилося ґрунт зондувати. Приїздив щороку, а то й частіше, впродовж десятка літ. Щоправда, востаннє був тут півтора року тому. І ось тепер знов у Києві, на цій виставці, яка, без сумніву, стала справжньою подією для всієї східної Європи. Адже тут туроператори не лише з півдня. Он скільки московських! Останнім часом кількість українців, що бажають відвідати Єгипет, значно зросла. І це не зле, як на мене…

– Чи змінився економічний статус наших туристів?

– О, так. Якщо в дев’яності приїжджали майже виключно багатії, то нині, я помітив, їдуть переважно люди із середніми статками. Це справді свідчить про зростання рівня добробуту громадян вашої країни. Із людьми середніх статків, до того ж, приємніше працювати.

– Чим відрізняються вимоги таких громадян України від вимог такого ж західноєвропейця?

– Якщо багатії їдуть тільки позасмагати, покататися на яхті чи дайвінгом зайнятися, то середній клас, так звана інтелігенція – подивитися пам’ятки історії, побувати у всесвітньо відомих музеях. До програми 7-10-ти денного відпочинку входить кілька цікавих екскурсій. Серед них навіть обід у пустелі в бедуїнів. Сафарі. Одначе це за додаткову плату. Сама поїздка коштує близько 200 доларів. Загалом же моя фірма володіє кількома курортами на Червоному морі, і більшу частину відпустки туристи з України проводять саме на пляжі. Працювати з українцями приємно. Люди невибагливі, не вимагають «печеного льоду». З ними приємно спілкуватися, проблем не виникає жодних. Майже ніколи. Останнім часом українці частіше запитують про повний пансіон, зрозуміли, що дешевше брати ще в Києві комплекс, аніж витрачатися на місці, харчуючись самотужки, з ринку.

– У тих екскурсіях, про які ви, пане Файзе, згадали, чи мають українці гіда, який володіє зрозумілою мовою? І чи місцеві традиції, адже Єгипет – мусульманська країна, не заважають їм вільно відпочивати?

– Згідно з угодою, яку укладаємо з кожним туристом ще в Україні, ми зобов’язуємося надати такого гіда. Він супроводжує групу протягом усього перебування на єгипетській землі. Якщо ж виникає з ним якась форс-мажорна обставина, то туристи навіть не помічають того – його миттєво замінює інший. Що ж до релігії, то справді більшість жителів країни сповідує іслам. Але є й християни. Приміром, усі мої предки, аж до бозна-якого покоління, були коптами. Єгипет сміливо можна назвати світською державою.

– А як щодо віз для туристів? І ще – чи складно вам отримати українську візу?

– Громадяни України отримують єгипетську візу в аеропорту, в Каїрі. За наявності зворотного квитка та купленої путівки на єгипетський курорт проблем не виникає. Ми зацікавлені в тому, щоб якомога більше іноземців побувало у Єгипті. Я теж не маю особливих труднощів з правом в’їзду до України, оскільки уже не вперше тут і порушень не мав. Першого ж разу довелося заповнити відповідні документи й трохи зачекати. Але не більше й не менше, ніж для поїздки до будь-якої іншої країни.