Щаслива мама – щасливе і дитятко

Для багатьох українських мам 1 квітня стало справжнім святом, адже згідно із законом, саме з цього дня держава виділятиме на потреби матерям і новонародженим понад вісім тисяч гривень.

Матері, певна річ, з того дуже тішаться, а ось соціальні працівники переймаються, що демографічний вибух в Україні спричинить ще більший відсоток сирітства. Однак учасників круглого столу, який організували київський міський центр сім’ї «Родинний дім» та благодійна організація «Київський рух матерів», більше турбували  інші аспекти материнства, а саме: комфортна вагітність та пологи як один із пріоритетів державної сімейної політики. Цю тему обговорювали представники міністерств охорони здоров’я, молоді та спорту, праці та соціального захисту, психологи, педагоги, екологи. І всі вони дійшли висновку, що на першому місці має бути здоров’я майбутньої матері. Адже це визначає здоров’я її дитини.

Вагітність – не хвороба, а природний стан організму жінки. Дев’ять місяців вона повинна перебувати під наглядом лікаря-гінеколога, але це не означає, що має відгороджуватися білою стерильною завісою від навколишнього світу. Готуючись до пологів, майбутня мама дещо змінює спосіб життя – більше уваги приділяє здоров’ю. Власне, цим слід перейматися ще раніше. Адже лише у здорової мами народиться здорова дитина.

Наразі чимало породіль  наважуються народжувати дитину не у пологовому будинку, а вдома. З цього приводу виникають дискусії. Одні вважають, що діти, які народжуються вдома, здоровіші, позаяк батьки старанніше  готуються до цієї  відповідальної хвилини. Лікарі ж  наполягають на тому, що безпечнішими є пологи у лікувальних закладах. Хоча тут багато проблем, передусім фінансових, які  тягарем лягають на плечі породіль. Не секрет, що, збираючись до пологового будинку, жінка має чималенький список необхідних речей, ліків. На VIP-палати розраховує, на жаль, незначний відсоток вагітних.

Усі зазначали, що в Україні простежується тенденція до зростання народжуваності. Водночас насторожує інше – аборти, зокрема у зовсім юних дівчаток. Переривання першої вагітності має не вельми втішні наслідки і один із них – безпліддя. На цей круглий стіл організатори запросили також вагітних. Деякі прийшли з чоловіками, яким теж було дуже корисно почути про проблеми батьківства в Україні.

Наталя і Віктор:

– Лелека прилетить до нас через два місяці. Наш первісток – синочок. Я тішуся з того і водночас хвилююся, але на все воля Божа.

На цьому зібранні я почула багато цікавої інформації, якою, гадаю, скористаюся. Особливо мене турбують перші дні догляду за немовлям.  Бабусині поради, звісно, стануть у нагоді, але поради спеціалістів також потрібні.

– Чи хотіли б ви бути поруч з Наталею під час  пологів? – звертаюся до Віктора.

– Як на мене, то це недоцільно.  Бачити страждання коханої людини і не мати змоги їй допомогти – не знаю, яке серце таке витримає.

Антоніна:

– Я не сподівалася, що тут буде так цікаво. Власне, про майбутнє материнство знаю немало – ми готувалися до цього давно, оздоровлювалися, чоловік навіть кинув курити. Та як на мене, то у нас недостатньо інформації про вагітність, пологи – маю на увазі ті курси, які діють у місті. Більшість із них платні й не всім по кишені. Мені дуже сподобалася колекція одягу для майбутніх мам.

Наталка:

– А я  придивлялася до дитячого одягу. «Посагу» для свого дитятка ще не зібрала, кажуть, що наперед нічого купувати не можна. Але з мамою вже ходили по магазинах і придивлялися до сорочечок, шапочок. Таке все красиве і дороге! Навіть не знаю, чи вистачить обіцяних нашою владою 8 тисяч гривень. Та найголовніше, щоб синочок народився здоровим.

Усміхнене дитятко – найбільша радість для тата і мами. Хай саме таких немовлят принесуть до нас лелеки.