Ліки для морального здоров’я

Я не відаю про те, що загалом змушує людей долучатися до благодійності, однак конкретні люди стають добродіями тільки з власних переконань. І на перший погляд ці переконання надзвичайно прозорі: допомогти тому, хто потрапив у біду, скрутне становище, хто занедужав. Та, якщо замислитися, то чи може, насправді, бути щось глобальніше, аніж трагедія кожної конкретної людини? І у цій ситуації поміч, яка надійшла вчасно, сприймається як Боже провидіння, найвища милість і ласка Небес.

Гадаю, саме так майже 10 тисяч українців розцінили допомогу Благодійного фонду «Третє тисячоліття». Завдяки ініціативі фонду, який очолює народний депутат України Сергій Кіроянц, хворим, що потерпають від серцево-судинних захворювань, було передано 25 тисяч флаконів ефективного препарату Мевакор американського виробництва. Вартість цих ліків – 10 млн. гривень.

– Акція з ліками поступово набула рис справжньої гуманітарної програми «Допомога на благо сердець», – зауважив заступник Голови КМДА Валерій Бідний. – До неї долучився і Київський міський голова Олександр Омельченко, і народні депутати Анатолій Матвієнко, Іван Плющ, Олександр Баранівський, а також відомі громадські діячі та творча інтелігенція: письменник Павло Загребельний, кінорежисер Роман Балаян, народна артистка України Ада Роговцева, доктор медицини Катерина Амосова, керівники клінік і лікарі.

Завдяки спільним старанням допомогу ліками одержали аж п’ять тисяч киян. І це переважно люди невеликого достатку, які мали серйозні серцево-судинні порушення. Завдяки Мевакору вони мали змогу пройти курси лікування атеросклерозу, гіпертонічної хвороби тощо.

Як зазначив головний лікар військового шпиталю Михайло Бойчак, ліки ці високоякісні, сучасні, їх навіть застосовують при лікуванні гострого інфаркту міокарда, однак досить дорогі. А тому змога скористатися ними – це справжній порятунок для пацієнтів з ураженнями серцево-судинної системи.

Другу частину ліків передали ще майже для 5 тисяч українців у різні регіони України – для жителів Рівненської, Хмельницької, Житомирської та інших областей. Як влучно сказав народний депутат Анатолій Матвієнко, щоб зробити користь людям, багато не треба – всього лиш власне зусилля. Але воно дуже потрібне. На жаль, буденне життя наше тримає людей у таких злиднях, що вони часто-густо не мають змоги й  подумати про своє фізичне здоров’я. І це велика проблема.

– Але, як на мене, – продовжив Анатолій Сергійович, – то своїм вчинком колега Кіроянц показав, наскільки важливо усім нам зберегти і примножити моральне здоров’я нації…

Увесь цей обмін думками відбувся у Колонній залі Київської міської держадміністрації напередодні Всесвітнього дня здоров’я. Активних учасників благодійної акцій було відзначено Почесними грамотами та відзнаками Київського міського голови. Сергію Кіроянцу вручили «Знак Пошани» – найвищу нагороду Києва за вагомий внесок у справу відродження меценатства. Так було сказано у нагородному листі. Я тут ще додала б від себе: і за боротьбу з високопосадовим чиновництвом. Бо нещодавній заступник міністра охорони здоров’я, який сам ніколи й на вітаміни для дітей не розщедрився, ще й перешкоджав з перереєстрацією ліків цієї американської компанії, поки таки не зібрав «положенноє»…

Що тут скажеш? Хтось радіє,  що втішив у горі іншого, а хтось потішається над слабим. Ну хіба не про моральне здоров’я йдеться?