«Соляна симфонія» на сцені та в кадрі

Як повідомляла «Вечірка», торік, 2 жовтня, в соляній шахті міста Соледар (Донецька область) відбувся концерт-презентація Донбаського симфонічного оркестру. З колективом тоді виступала й солістка Віденської опери, українка Вікторія Лук’янець. Концерт відбувся під землею – на глибині 288 метрів.

І ось 15 квітня в Києві, в Національній опері України відбудеться подія, що дасть змогу відчути атмосферу соляної шахти, пережити неповторні враження від голосу Вікторії Лук’янець, насолоджуватися грою Донбаського симфонічного оркестру. Відомий австрійський диригент Курт Шмід, як запевняють організатори, додасть дійству досконалості та віденського шарму.

Класичний інтер’єр зали Національної опери та фойє обіцяють якнайкраще поєднати зі смаком вишуканих страв та ароматом справжньої віденської кав’ярні. У розкішному фойє відвідувачам представлять витвори кулінарного мистецтва від уславленої австрійської кулінарної школи «Модуль» та готелю «Донбас-Палас» і, звичайно ж, музику. Передбачається і виставка картин провідних художників Донбасу.

Відвідувачам покажуть і унікальні кадри кінофільму про концерт у Соледарі.

Культурно-мистецький проект «Соляна симфонія в Києві» відбудеться за ініціативи Міжнародного фонду сприяння комплексному розвитку мистецтв «Перша скрипка» та за підтримки радника посольства Австрії в Україні Крістіана Гессля і Донецької торговельно-промислової палати. Головний спонсор та співорганізатор цього заходу – австрійська компанія «Харес-Груп», яка працює і в Києві.

Радник посольства Австрії в Україні Крістіан Гессль каже, що він у захопленні від української музики, пісень, образотворчого мистецтва. Йому імпонує і те, що в Україні – потужний інтелектуальний потенціал, зокрема, і в мистецтві. Є задум у пана радника залучити австрійських співаків та музикантів до фольклорного фестивалю «Країна мрій», який організовує у Києві Олег Скрипка. «З чудовим мистецтвом, українськими виконавцями треба щонайбільше знайомити зарубіжних слухачів, презентуючи Україну на високій і світлій ноті», – каже пан Гессль.

Тож після концерту в Києві, потім – у Львові, а також знову в Соледарі – у шахті об’єднання «Артемсіль», планується і зарубіжне турне Донбаського симфонічного оркестру та солістки Вікторії Лук’янець. Гастролі розпочнуться 19 жовтня. Виступатиме оркестр в Австрії, Франції, Німеччині, Люксембурзі.
Виконуватимуть українські музиканти і уславлену 9-ту симфонію Бетховена.