Куди залітає найбагатший лелека

Допоки українські урядовці розмірковують над тим, як, зрештою, правильно розподілити фантастичну, як для більшості наших співгромадян, суму одноразової допомоги при народженні дитини, їхні колеги дарують пелюшки або… нафтові свердловини.

Матерям і дітям допомагають у всіх країнах світу. Однак у кожній державі свої пріоритети.

У Росії розмір одноразової виплати при народженні дитини торік підвищили до 6 тисяч рублів (1150 гривень). Кошти росіяни змогли віднайти в бюджеті Фонду соціального страхування.

У Норвегії виплачують 34 тисячі крон (близько 18 тисяч гривень). Якщо на час народження немовляти молода сім’я не забезпечена житлом – 45 квадратних метрів у розрахунку на одну особу, держава надає безвідсотковий кридит для придбання житла.

У Саудівській Аравії при народженні дитини родина одержує від держави... діючу нафтову свердловину і 30 тисяч американських доларів на рахунок у банку. При досягненні дитиною 18 років ці кошти можуть бути спрямовані на навчання або на придбання житла.

На Кіпрі при народженні кожної дитини держава одноразово виплачує 400 доларів, так звані підйомні. На третю, четверту (і так далі) дитину кожен місяць протягом трьох років виплачується – 180 доларів. Держава намагається підтримати молоді родини, надаючи їм пільговий кредит на 20 років для зведення будинку.

У Швейцарії до повноліття на кожну дитину батькам виплачують 100 доларів на місяць. Незаможним теж допомагають: якщо річний доход родини менший ніж 30 тисяч доларів, держава оплачує перебування дитини в дитячому садку.

У США основний вид допомоги малозабезпеченим родинам – допомога на дітей. Розмір допомоги різний: в Алабамі, приміром, родині з трьох осіб виплачують 164 долари, тоді як у Коннектикуті – 680 доларів. Родинам із доходами, нижчими від прожиткового мінімуму, видають талони на харчування – близько 370 доларів на місяць.

У Великій Британії допомогу на дітей виплачують щотижня. За першу дитину батьки отримують близько 20 доларів, наступні нащадки обходяться державі у 16 доларів. Щотижнева соціальна підтримка малозабезпеченій родині з двома дітьми становить 200 доларів. На відміну від США, в Англії невеликі преміальні виплачують усім дітям до 16 років. І навіть у дорослішому віці, якщо дитина навчається в коледжі.

У Швеції щомісячна допомога дітям – 85 доларів, дітям із неповних родин – 117 доларів. Усі діти, незалежно від доходів батьків, отримують щомісячну допомогу, яку виплачують до 18 років чи закінчення гімназії.