Від клейнодів до державних перспектив

Маємо знати все про носорогів.  Бо одній із цих не дуже симпатичних тварин судилося всунути свого рогатого носа в історію України, посмертно прилучивши його до державотворення. Адже саме з цього рога було виготовлено в XVII столітті булаву Богдана Хмельницького – один із  найголовніших знаків гетьманського титулу,  використаний і під час інавгурації Президента України Віктора Ющенка.

Клейноди та особисті речі гетьмана Богдана Хмельницького (прапор, булава, шабля, нагай, кухоль, водосвятна чаша і шапка), зібрані докупи із Стокгольма, Варшави, Кракова, Москви та Києва, 2002  року експонувалися в столиці України та в Чигирині, Львові і Дніпропетровську. А зображені потім на марках художнього блоку (у його випуску вперше в історії світової філателії брали участь шість музеїв України, Польщі, Швеції, Росії), вони постали торік перед очима громадян 189 держав Всесвітнього поштового союзу. Шлях гетьманських клейнодів і речей від музеїв чотирьох європейських країн до виставок та спецпогашення поштових марок в Україні здійснив Фонд інтелектуальної співпраці «Україна – XXI століття»,  який планує повернути ці експонати Батьківщині назавжди. І не тільки їх, а й інші історичні та культурні національні реліквії, що знаходяться за кордоном.

Днями Фонд інтелектуальної співпраці «Україна – XXI століття», створений і очолюваний народним депутатом України, доктором економічних наук Богданом Губським, відзначив своє перше п’ятиріччя. За цей час він зробив чимало.

Видав понад два десятки книг – серед них уже і два томи п’ятитомника «Історія  української культури», над якими працювали понад сто визначних учених під керівництвом академіка Бориса Патона.

Вшанував сім тисяч трудівників сільського господарства, котрі перемогли у конкурсах «Найкращий за професією».

Підтримав перспективні дослідження наукових колективів – зокрема, НАН України та Мінпаливенерго – у створенні нової вітчизняної енергетичної технології.
Завдяки  ініційованій і організованій  фондом Всеукраїнській універсіаді «Інтелектуал XXI cтоліття», понад 400 випускників шкіл (переважно із сільської місцевості, з малозабезечених родин) стали студентами престижних вищих навчальних закладів України. Фонд оплачує проживання в гуртожитку, щомісячні стипендії, допомагає випускникам праце-влаштуватися за набутим фахом. П’ятнадцятеро юнаків та дівчат пройшли і проходять стажування за кордоном.
Вступили до вузів України та отримують стипендії фонду і 30 переможців Всеукраїнського літературного конкурсу «Вірю в майбутнє твоє, Україно» та 83 переможці конкурсу «Богданова криниця» серед школярів Черкаської області.

Понад вісімдесят видатних представників української інтелектуальної еліти є лауреатами премії імені В.Вернадського і стипендіатами Фонду…

Щоб проінформувати про доброчинні справи, здійснені за п’ять років, замість традиційного прес-релізу Фонду знадобилося видати солідний збірник. З історичною енергією національної спадщини Фонд  інтелектуальної співпраці «Україна – XXI століття» допомагає реалізовуватися у сьогоденні багатьом особистостям – від найобдарованіших дітей до людей старшого покоління, тим самим дбаючи про гідне майбутнє нашої держави.