Оренда – на конкурсних засадах

Про те, як використовують комунальне майно, на брифінгу розповів заступник голови КМДА, начальник Головного управління комунальної власності Ігор Лисов.

Нині територіальній громаді Києва належить 482 підприємства, з яких 192 – госпрозрахункові, 289 – бюджетні. Загальна ж облікова вартість майна, що в комунальній власності столиці, майже 19 млрд. грн. Пан Лисов розповів, що торік у свої «володіння» місто отримало 124 житлових будинки, п’ять дитячо-юнацьких спортивних шкіл та один дитсадок. «Нині ж просимо в Президента, щоб нам передали «Український дім», який плануємо облаштувати під Музей історії Києва, враховуючи події Помаранчевої революції», – зазначив пан Лисов. За його словами, цікава ситуація склалася і з АК «Київенерго»: столиці належить лише 12,78 відсотка акцій, хоча в розпорядженні цієї компанії міського майна перебуває на 825 мільйонів гривень. А боротьба з урядовцями за передачу Києву державного пакету акцій «Київенерго» (51 відсоток) триває.

Торік було приватизовано 118 об’єктів комунальної власності. Завдяки чому столичний бюджет поповнився на 150 млн. грн. Великі надходження були й від оренди. Із загальної нежитлової площі, що в комунальній власності міста (5,105 млн. кв. м), Київ здає в оренду понад 990 тис. кв. м. Нині досить ефективний метод оренди на конкурсних засадах. Торік було проведено 13 конкурсів.  «Але без плідної співпраці з державними підприємствами нам не вдасться ефективно використовувати майно, що перебуває у їхній власності, проте розташоване на території Києва. А це – і нові робочі місця, і різні послуги, і нові надходження до столичного бюджету», – наголосив начальник Головного управління комунальної власності Ігор Лисов.