Домашній полюс мерзлоти

Давно минули ті часи, коли телевізор, пилосос, пральна машина, холодильник вважалися розкішшю. Наразі це побутові речі першої потреби.  Господині не можуть уявити своєї кухні, скажімо, без холодильника. Отож, сьогодні поведемо мову саме про нього.

У магазинах та секціях побутової техніки наразі холодильників достатньо – є з чого вибирати. І малогабаритні, і високі, мало не до стелі, і широкі, і вузькі, різноманітного дизайну та кольорової гами. Певна річ, і ціни такі ж: від 1,5 до 3 і більше тисяч гривень.

– Якого об’єму потрібен вам холодильник і чи велика ваша сім’я? – одразу запитала мене продавець-консультант. – Для 3-4 осіб цілком достатньо холодильника місткістю 300-320 літрів. Найкраще вибрати двокамерний агрегат з холодильною камерою не менш як 200 л. Цього цілком достатньо, щоб у холодильнику розмістилися 3-4 полиці (не беручи до уваги тих, що на дверях) і два ящики для овочів та фруктів. Якщо вас більше влаштовує однокамерна модель, то доцільно вибрати з об’ємом не менш як 240 літрів.

Однокамерні холодильники зазвичай купують як додаткові, приміром, для дачі, або ж як бар для напоїв (його можна навіть поставити у вітальні). Великооб’ємним надають перевагу ті, у кого простора кухня. Досить часто в них морозильна і холодильна камери не одна на одній, а поруч, кожна має власні дверцята. Така покупка обійдеться значно дорожче, але не виникатиме проблеми, як втиснути усі продукти в холодильник.

Так, великий холодильник – це престижно і красиво. Однак замисліться, чи саме такий вам потрібен. Певна річ, якщо ви любите заготовляти продукти про запас або хочете поласувати серед зими свіжою полуницею чи малиною, то це вам підходить – містка морозильна камера дуже доречна. Але ж якщо ви маєте можливість мало не щодня бувати в гастрономі чи супермаркеті, то не варто ставити у домі таку громіздку річ: і багато місця займатиме на кухні, і за електроенергію доведеться платити більше.

Кожен холодильник умовно належить до певного класу енергоекономності. Мінімальна витрата електроенергії у класу А, максимальна – у G-класу. Агрегати з літерами В і С вважаються економними, з D – більш-менш економними, Е вказує на велику витрату електроенергії.

Практично всі холодильники та морозильники належать до класу А, В і С, оскільки жоден виробник не наважиться випустити на ринок товар нееконом-класу.

Щоб заощадити кВт і свої гроші, треба дотримуватися таких правил: гарячу страву перед тим, як поставити до холодильника, попередньо охолодіть до кімнатної температури; зайвий раз не відчиняйте дверцята і не залишайте їх відчиненими надовго; змінюйте положення терморегулятора залежно від кількості продуктів на полицях; якщо не маєте наміру зберігати в морозилці продукти місяцями, то не варто виставляти найнижчий температурний режим; не ставте «морозенка» біля плити, радіаторів, батареї.

Вибираючи холодильник, покупець звертає увагу на його дизайн – і зовнішній, і внутрішній. Його приваблює кількість полиць, ящиків, набір різноманітних контейнерів для масла, яєць тощо і, звісно ж, об’єм камери. Полиці можуть бути суцільними (із загартованого скла) або решітчастими, пластиковими. Зважте, що скляні легше мити і якщо ненароком щось розіллєте, то рідина залишиться на полиці, а не розтечеться по всьому холодильнику. Переконайтеся також, чи достатньо всередині пазів для поличок, щоб ви мали можливість регулювати внутрішній простір агрегата, як вам зручно і звично.

Зовнішній дизайн холодильників теж відповідає різним вимогам. Сучасні виробники змагаються, хто прилаштує більше ручок до дверцят, заокруглить кути, прилаштує колеса для зручного переміщення. Одне слово, конкуренція спонукає дизайнерів до творчості. Холодильник повинен гармонійно вписуватися в інтер’єр кухні.

Кольорова гама теж має неабияку вагу. Тож виробники пропонують не лише традиційний білий колір, а увесь спектр відтінків, аж до чорнильно-синього та чорного. Адже колір через підсвідомість впливає на апетит. Жовтий, червоний і бежевий сприяють його підвищенню, а чорний, зелений, сірий – навпаки, знижують.

Холодильні камери можна також оформити під дерево, сталь чи розмалювати орнаментом.

Найкращий спосіб довготривалого зберігання продуктів – це заморожування їх до -18°С і нижче. При цьому зберігається їх колір, смак, вигляд, а також вітаміни. Заморожувати можна практично всі продукти, за винятком овочів, які вживають лише в сирому вигляді, приміром, салат. Найкраще їх розфасувати в поліетиленові пакети чи алюмінієву фольгу. Фрукти слід вибирати стиглі, але тверді. Овочі попередньо обдайте окропом (1-3 хвилини), потім промийте холодною водою і висушіть. Молоко можна заморожувати лише пастеризоване, вершки при низькій температурі зсідаються.

Якість зберігання продуктів залежить від їх якості у свіжому вигляді і від температури в морозилці. Одна зірочка в морозильній камері – -6о, продукти можуть зберігатися упродовж тижня; дві зірочки – -12о, розраховуйте на місяць; три зірочки – -18о, розраховуйте на три місяці; а чотири зірочки – ідеально збережуться свіжими упродовж півроку. Розморожувати продукти перед вживанням чи приготуванням страв можна при кімнатній температурі або в мікрохвильовій пічці. Повторно заморожувати їх не слід.

Полюс вічної мерзлоти в домі – конче потрібна річ. Хай він зігріває вашу душу.