Усе для вогнеборців

Донедавна в Україні проводили близько двадцяти виставок на рік, присвячених цивільному захисту населення. Зазвичай у них брали участь ті самі оператори. Їхня продукція кочувала з міста в місто. Інтерес до таких заходів, зрозуміло, втрачався.

Нове керівництво МНС України вирішило не конструювати велосипед, а піти добре второваною стежкою. Тією, що існує в провідних країнах світу. Там, приміром, уже давненько відмовилися від кількості. Тож на рік проводять щонайбільше одну спеціалізовану виставку. Саме на такій днями у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» змогли побувати як мешканці, так і гості столиці.

Відвідувачів у павільйонах і на подвір’ї вистачало. Там в основному слухали пісень про пожежників і рятувальників у виконанні самодіяльних колективів МНС, спостерігали за цирковими трюками спеціально запрошених артистів, фотографувалися на фоні старовинної техніки. Багато люду штовхалося навколо колінчатого підіймача, призначеного для рятування людей із верхніх поверхів. Техніку виконано за фінською технологією й поставлено на шасі російського КАМАЗА.
Позувальників вистачало й біля автомобіля «Івеко», на якому німецькі майстри змонтували аеродрабину. Техніка застосовується при гасінні пожежі на висоті 50 метрів. Поруч – ще один підіймач італійських конструкторів. Корзина може сягнути 54 метрів.

Українські ж конструктори та винахідники зарекомендували себе в іншому розділі експозиції. Під дахом. Там, зокрема, привабили розробки Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки (УкрНДІПБ) МНС України.

– Нині в столиці спостерігається будівельний бум, – каже заступник начальника цієї установи Сергій Сопенко. – Зводяться висотні споруди. А от жорстких протипожежних норм безпеки там поки що, на жаль, не існує. Цією проблемою зацікавився наш інститут. Її розв’язанню було присвячено одну з науково-практичних конференцій фахового форуму. Ми розробляємо концепцію захисту людей у «висотках». Пріоритетне місце в ній належить негайній евакуації мешканців у разі виникнення надзвичайної ситуації. Окрім того, УКРНДІПБ активно працює над створенням нормативно правової бази в сфері протипожежної безпеки. Наші фахівці також розробляють засоби захисту для бійців оперативно-рятувальної служби. Приміром, нині маємо спеціальне взуття, що за своїми характеристиками не поступається найкращим світовим аналогам. Водночас фахівці інституту проводять пожежно-технічні випробування 37 видів продукції різного призначення. Отже, перший Всеукраїнський форум рятувальників, наочно продемонстрував: пожежна й технічна безпека – це високотехнологічні системи виявлення та гасіння пожежі на початковій стадії, протипожежні перепони, вогнезахисні матеріали, бойовий одяг рятувальників тощо.