Фестиваль кінолітописів

Сьогодні у Будинку кіно розпочався IV Всеукраїнський фестиваль та ІІ Міжнародний фестиваль документальних фільмів «Кінолітопис-2005».

Як зазначила генеральний продюсер фестивалю Лариса Єфименко, цієї весни відзначатимуть 60-ту річницю Перемоги у Другій світовій війні, тож ця тема буде ключовою на кінофорумі. Так, усі бажаючі на позаконкурсних показах зможуть переглянути кінострічки із скарбниці українського та світового кіно. Зокрема глядачі побачать фільми Віктора Шкуріна «Десант безсмертя» та Олександра Коваля «Маланчине весілля», роботу Миколи Вінграновського «Довженко. Щоденник», а також стрічку режисера Володимира Артеменка «Солдатські вдови».

Загалом же, за словами Лариси Єфименко, на фестивалі буде представлено майже 100 документальних стрічок на будь-який смак, які демонструватимуть у трьох кінозалах Будинку кіно впродовж п’яти днів з 10.00 до 22.00.

Не обійдеться і без приємних сюрпризів. Один з них – прем’єра нового документального фільму українського режисера Володимира Артеменка «Гайдамацьким шляхом». У суботу 9 квітня відбудеться вечір, присвячений творчості знаного режисера Еміра Кустуріци. Шанувальники таланту цього сербського кіномитця зможуть не тільки переглянути його стрічку «Супер 8 сторіз», а й подивитися фільм режисерки Марі-Кристін Мальбер «Емір Кустуріца. Тендітний варвар». А ще український глядач вперше побачить добірку фільмів про Колумбію.

Очікується, що на фестиваль завітають відомі режисери-документалісти Сергій Лозниця, Сергій Говорухін, П’єр Абрамовісі, Роландо Маруландо.