Двовладдя на проміжному фініші «Азовмаш» і БК «Київ» утекли від переслідувачів

Учора матчами в Південному, Миколаєві та Сумах стартував другий етап суперлігових перегонів. Фінальна шістка розіграє чільні місця за класичною двоколовою формулою з роз’їздами. Причому, очки, завойовані на попередній турнірній стадії, враховані для кожного колективу сповна.

Лідери національної суперліги дісталися проміжного фінішу одночасно: в «Азовмаша» та столичних «беків» однакова кількість очок і відчутний (трьохочковий) відрив од найближчих переслідувачів. Український чемпіон, як і прогнозувалося, виявився найрезультативнішою командою першого двоколового турніру. А от найнадійніший захист, як з’ясувалося, має «Хімік» із Південного. Київський суперклуб у головних ігрових номінаціях поки що другий. Як і в чемпіонаті загалом: столичні баскетболісти поступаються маріупольським через гіршу різницю ігрових очок.

Цікаво, що чинні чемпіони країни похвалитися надійністю в обороні не спроможні: за цим показником «Азовмаш» поступився не тільки «Хімікові» та БК «Київ», але й МБК «Одеса», «Сумихімпрому», «Будівельникові» і навіть дніпропетровському «Дніпру»!..

А от лідерами в індивідуальних номінаціях стали миколаївський снайпер Раєвський, який в середньому за матч здобуває по 25,4 очка; рівненець Дубнюк, який здійснює щогри по 10,7 підбора м’яча під щитами; сумські баскетболісти Буцький, в активі котрого по 6,1 результативних передач, і Р.Кривич, який перехоплює м’яча в середньому по 2,2 раза в одному матчі. А чільний десяток найвлучніших снайперів національної суперліги має такий вигляд: Раєвський (МБК «Миколаїв») – 25,4 очка за матч, Арабаджи («Політехнік») – 19,3, Зубрицький (МБК «Одеса») – 18,7, Грир (БК «Київ») і Лонг («Азовмаш») – по 18,0, Р.Кривич («Сумихімпром») – 17,7, Кобзистий («Будівельник») – 16,9, Кузнецов (ВОЗКО) – 16,3, Ліщук («Хімік») – 16,0, Коженець («Сумихімпром») – 15,8. Лише троє з «чудового десятка» не братимуть участь в змаганнях фінальної шістки. У тому числі й харків’янин Арабаджи, поява якого в БК «Київ», за неофіційною інформацією, можлива вже наступного сезону…

І трохи про календар другого етапу. Перше протистояння команд із так званої великої трійки заплановане на наступну суботу – кияни зіграють в Південному. 20 квітня відбудеться третє цього баскетбольного року протистояння вітчизняних грандів. І знову початок двоматчевої дуелі припав на столицю. Зате фініш для «беків» буде подвійно складним і, здебільшого, гостьовим. Зумовлено це виступом киян у «фіналі чотирьох» євроліги ФІБА: часу та можливостей для маневру в підопічних Паскуале не буде.