Тут знають, де вулиця Злата Матка

У січні 1980 року «Вечірка» розповіла про роботу підприємства «Київміськдовідка». Тоді наші кореспонденти розсекретили таємниці всезнаючої служби, якій незабаром виповниться аж 80 років.

Через двадцять п’ять років і ми пішли слідами наших попередників, без проблем розшукавши на проспекті Перемоги «Київміськдовідку», яка по телефону відгукується на номер 0-61.

Щоправда, не сподівалися зустріти тут Є. О. Дяченко і Н. А. Царегородцеву, про яких газета тоді розповідала.  А даремно: і Євдокія Олексіївна і Надія Андріївна й досі на своєму всезнаючому посту.

Телефонних апаратів тут десять: по два на кожну чергову (до речі,  виключно жінок). Дзвінки не змовкають ані на мить. Спеціально порахувала – за хвилину зателефонувало п’ятеро допитливих. У секундних  паузах спромоглися  на бліц-інтерв’ю.

– Чи регламентований  у вас  час  на відповіді?

– Колись таке було. Все життя регламентувалося. А нині – яке запитання, така й відповідь. Часом відповідаєш, і не дослухавши співрозмовника, а інколи доводиться  зазирнути до власної бази даних.

– Які у вас години «пік»?

– У нас вся зміна «пікова». Протягом 12-годинної робочої зміни доводиться відповідати на 600 – 700 запитань.

– Що допомагає вам давати вичерпну інформацію?

– Найперше – голова, декого з нас  жартома називають «комп’ютерами», «ходячими енциклопедіями». Ну і, звичайно, наша база даних, численні  найновіші довідники, які завжди поруч.

– Часто трапляються запитання, на які ви не знаєте відповіді?

– Не повірите, але таких немає. Навіть, якщо не знаємо точної відповіді, радимо, куди можна звернутися, аби її отримати.

– Клієнти вас часто смішать?

– Не  без того.  Хіба втримаєшся від сміху, коли в тебе допитуються, скажімо, де вулиця Злата Матка? (замість Мате Залка) або вулиця Шруставелі? А нехай ваші читачі здогадаються, де у Києві вулиці Марії Гречко, Велика Піка, Левка Дебела. Адже такі запитання  нам адресують на повному серйозі.

– І все ж, мабуть, трапляються й такі абоненти, які залишаються незадоволеними після спілкування з вами?

– Найчастіше таке трапляється, коли ми не даємо точної адреси конкретних людей. Ми пояснюємо, що це компетенція Адресного бюро, що на Володимирській, 15. Іноді нам буває прикро, що не знаємо адреси деяких новостворених підприємств  (фірм, організацій), які не вважають за потрібне повідомити нам навіть номер телефону.

– А що ж чуєте від задоволених?

– Зазвичай «джентльменський набір»: «дякую», «дуже дякую». Дуже рідко: «красненько вам дякую».  Утім, не ображаємося,  коли  на іншому кінці дроту забувають про «добридень» та «дякую». Може, у когось час надто дорогий.