Сміття є, бо за право на нього борються

Не далі як минулого літа «Вечірка» розповідала про боротьбу за сміття між державною компанією «Укрекокомресурси» та асоціаціями, об’єднаннями, які представляють інтереси суб’єктів господарювання з вітчизняним та іноземним капіталом. Останні звинувачували конкурента у численних порушеннях вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а точніше – у монополізації ринку поводження з відходами тари та упаковки.

Пригадую, на тій прес-конференції в Укрінформі журналістів засипали цифрами, до прес-релізу додавалося кілька листів, адресованих тодішньому керівництву країни: президенту, прем’єр-міністру, мовляв, розберіться і дайте нам можливість розвивати свій бізнес. Але тоді йшла гра не в одні ворота, оскільки з-поміж присутніх враз виявилися опоненти – представники «Укрекокомресурсів», у яких були досить вагомі аргументи на свій захист. Вони й зуміли переконати журналістів, що суперники звинувачують конкурентів значною мірою безпідставно, а якщо виникли ті чи ті претензії, непорозуміння, то нехай влада розсудить. На тому і розійшлися.

Минулого тижня в Укрінформі відбулася прес-конференція, яку скликали ті ж самі бізнес-асоціації: українська пакувально-екологічна коаліція, виробничо-екологічне об’єднання «Укр-вторма», ліга виробників харчових продуктів, асоціація «Укртютюн»… Одне слово, ті самі гості – у тій самій хаті. І тема розмови не змінилася: «Укреко-комресурси», як вони стверджували, фактично узурпували ринок поводження з відходами тари й упаковки і створюють перешкоди для здійснення підприємницької діяльності у цій сфері іншим суб’єктам господарювання. За словами Ксенії Ляпіної, координатора проектів Інституту конкурентного суспільства, державна компанія під гучними лозунгами захисту довкілля продовжує лобіювати на урядовому рівні антиринкові рішення, які спрямовані на знищення діючої системи заготівлі вторинних ресурсів в Україні (а в ній – понад 1300 підприємств). Усі без винятку виступаючі апелювали до нової влади навести порядок у цій справі. І доклали до прес-релізу копії листів, адресованих Віктору Ющенку, Юлії Тимошенко (з підписами, печатками тих самих, що й торік, бізнесових структур).

Наразі журналістам складніше було розібратися, на чиєму ж таки боці правда, бо ж опонента серед присутніх не побачили. Тож доводиться викладати лише думку однієї з сторін. І чекати, як відреагує на нові старі проблеми нова влада. Утім перший крок до її розв’язання вже є: перший віце-прем’єр Анатолій Кінах відреагував на лист бізнес-асоціацій і дав розпорядження Мінприроди розглянути це актуальне питання та внести пропозиції щодо його справедливого вирішення.

Одначе пересічних громадян турбує не стільки те, хто вийде переможцем у битві за тару і пакувальне сміття, скільки те, чи почистішає врешті-решт на наших вулицях, у парках, скверах, гаях. Поки підприємці боролися, хто має більше прав на сміття, принаймні у Києві під ногами перехожих не зменшилося поліетиленових пакетів, скляних пляшок, всіляких одноразових банок-склянок. Місту, яке прагне дорівнятися в усьому до європейських столиць, це аж ніяк не пасує.