До США без дозволу Москви

Візит Президента України Віктора Ющенка до США може стати початком «нової ери стратегічного партнерства» двох країн.

У Києві візит називають «винятково важливим», однак деякі експерти, все ж, наголошують, що амбітні плани української сторони можуть наразитися на традиційний прагматизм США. Україна сподівається на конкретні економічні рішення США щодо сприяння Україні, передусім – скасування торговельних обмежень, підтримка України на шляху до СОТ, збільшення американських інвестицій. І все ж, на думку тих же американців, Київ таки заслуговує на деякі поступки, якщо США дійсно настроєні на просування демократії у світі. За словами віце-президента Центру американського прогресу Роберта Бурстина, свобода коштує недешево. Він вважає, що потрібно допомогти в розвитку націям з ембріональним станом демократії.

Пітер Саводник, політичний оглядач конгресової газети «The Hill», зазначає, що скасування торговельних бар’єрів для України служить передусім одній меті – дати можливість Україні ввійти до світової спільноти, що для країн колишнього СРСР означає вихід з-під впливу Москви. Про це ж йдеться і в аналітичному документі Республіканського політичного комітету Конгресу, автори якого наголошують, що скасування обмеження поправки Джексона-Веника не потрібно пов’язувати з аналогічним кроком щодо Росії.

Проте й Бушу Ющенко сподобався. «Для мене велика честь стояти поруч із мужнім лідером вільної України», – зазначив президент США. Ющенко наголосив, що нова ера стратегічного партнерства між Україною та Америкою ставить на меті тісну співпрацю двох країн у різноманітних галузях заради «просування демократичних цінностей, свобод і безпеки».

У свою чергу Буш заявив: «Ми не хочемо, щоб український народ вибирав: дружба з ЄС чи дружба з Америкою. Ви повинні бути друзями і США, і ЄС, і НАТО».

Отже, візит Віктора Ющенка до Америки є символом трансформування українсько-американських відносин в якісно нову площину. Останні 14-15 років ці відносини були неоднозначними, час від часу ускладнювалися. Візит також символізує радикальну зміну американського менталітету стосовно України. Досі більшість американців або зовсім нічого не знали про неї, або ототожнювали нашу країну з Росією.