Десятину прибутків – директорові у кишеню

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зустрілася із керівниками державних підприємств у Національному палаці «Україна». Їх тут, до речі, зібрали не вперше. 1998 року тодішній прем’єр Валерій Пустовойтенко проводив тут зустріч, але за закритими дверима. І не випускав директорів, поки ті не погодилися виконувати накази уряду. Тепер же тон зборів був діаметрально протилежним. Нинішня влада має інші методи впливу: заохочення, а не примус.

Зараз державний сектор дає лише 600 мільйонів гривень із 55 мільярдів, що становлять прибуткову частину бюджету. А значні кошти залишаються в тіні. Тож уряд запропонував спосіб виведення їх звідти. Відтепер директори державних підприємств отримуватимуть як винагороду десяту частину чистого прибутку. Непогана премія!. Їм буде вигідно декларувати справжні доходи своїх організацій. А 50% прибутку надходитиме до державного бюджету. Раніше ця частка становила 15%. А з суми, що залишилася, виділятимуть гроші на доплати працівникам. По кожному підприємству урядовці розроблять бізнес-план, який визначатиме реальний обіг грошей за рік.

Проте від такої пропозиції у захваті будуть не  всі директори. Бо дехто й без цього отримує значно більші кошти.

«Ті керівники, які мали 100% чистого прибутку в тіні, безумовно, піднімуть ґвалт», – переконана Юлія Тимошенко. Але пані прем’єр упевнена: чесні директори підприємств обов’язково підтримають її.

Планує уряд і перевірку державного сектору. Якщо підприємство процвітає і дає прибуток, його перші особи залишаться на своїх посадах, незважаючи на те, кого вони підтримували на виборах. А от якщо завод дихає на ладан, то під його директором стілець захитається.

Найближчим часом Кабінет Міністрів також передасть до Верховної Ради програму приватизації держпідприємств. Їх розділять на три категорії. До першої потраплять ті, що не підлягають продажу. Вони або стратегічні, або дають стабільний прибуток. Другу групу становлять підприємства, що будуть приватизовані. Але не так, як за колишньої влади. Усі претенденти матимуть рівні права, а конкурс буде прозорим. Останню частину становитимуть підприємства з дуже малою часткою державного капіталу. Тому її або продадуть одним пакетом, або розподілять між дрібними акціонерами.

Схоже, в державному секторі нарешті з’явився власник – 47 мільйонів українців. Ну а уряд – уповноважений народом керівний орган в економіці. Принаймні, в цьому переконує пані Тимошенко.