Творець історії цілого світу

Іван Павло II публічно продемонстрував, що страждання є частиною життя. Страждання притаманне не тільки католикам чи християнам. Воно притаманне всім людям.

Понтифік із Польщі впродовж останніх 26 років творив не тільки історію католицької церкви, а й політичну історію цілого світу. Говорять, що залізна завіса, яка розділяла світ на Схід та Захід, впала не в останню чергу завдяки впливу, який мав папа. Але, попри всю самовідданість, з якою він відстоював права людини і мир, його внутрішньоконфесійний курс зумовлював чимало суперечок. Побоюючись подальшої секуляризації західного світу, в морально-теологічному плані він дотримувався суворого консервативного курсу.

Свою духовну наснагу Іван Павло ІІ черпав із католицького вчення. Таким чином у нього виробився імунітет до мирських учень. Та попри таку віддаленість від сучасного світу, понтифік мав великий авторитет у цьому світі. До нього дослухалися, його поважали не тільки католики – цей капітал він залишає своєму правонаступникові і всій католицькій церкві. ...Нині ніхто не сумнівається в позитивному політичному впливі церкви, чому неабияк сприяв понтифік. Він прагнув примирення релігій, боровся проти війни і відстоював мир, зокрема, в Іраку. Кардинали, які невдовзі обиратимуть нового папу, постали перед серйозним вибором.