На 29 кладовищах 700 тисяч поховань

Наближаються поминальні дні, які цього року відзначатимуть по-особливому, адже вшанування воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, у 60-річчя Великої Перемоги – непересічна подія. Саме на цьому під час розширеної колегії КМДА акцентував увагу начальник Головного управління ритуальних послуг Віктор Демченко.

У столиці 29 кладовищ площею 560 гектарів, де понад 700 тисяч поховань. Діють із них лише два: Південне та Північне.

Розповідаючи про благоустрій цвинтарів, Віктор Михайлович зазначив, що розпочали роботи ще у січні. Відтоді прибрали понад тисячу сухостійних дерев, відремонтували більш як 1200 кв. м огорожі, полагодили старі й придбали нові контейнери для сміття, необхідні інструменти та матеріали. Нині проводять санітарну очистку, ремонтують водопроводи.

Особливу увагу приділяють військовим похованням. У Києві 21 військовий меморіал, де поховано понад 13 тисяч воїнів. На реставрацію викарбуваних на гранітних плитах прізвищ загиблих, відновлення військових емблем та символів, ремонт бетонних цоколів тощо виділено 315 тис. грн. Ще 70 тисяч передбачено на благоустрій поховань загиблих воїнів Війська польського та Чеської армії.

Цього року розпочнеться реконструкція Байкового кладовища, а також Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника, де буде відновлено церкву святої Катерини. Реконструюють Київський крематорій. Нові огорожі встановлять на Лісовому, Троєщинському, Мишоловському, Куренівському, Совському кладовищах.

Пан Демченко подякував столичній владі за розпорядження, яким за цвинтарями закріплено 30 вищих навчальних закладів Києва, як шефів. Істотну допомогу надає військова комендатура міста, яка двічі на тиждень відряджає 135 військовослужбовців строкової служби для благоустрою братських могил та військових меморіалів.