Нове обличчя «Гамлета»

Грузинський режисер-легенда Роберт Стуруа – знову в Києві. Загадка цього митця вже понад два десятиліття вабить глядачів – і в рідному Тбілісі, і в найславетніших театрах світу. Роберт Стуруа – народний артист та лауреат Державної премії Грузії, кавалер грузинського Ордена честі й президентської золотої медалі.

Із 1979 року він – головний режисер, а з 1980-го – художній керівник Грузинського державного академічного театру імені Шота Руставелі.

Стуруа – режисер-філософ. Його концептуальна режисура поєднує речі, на перший погляд, несумісні: гротеск і психологічну драму, клоунаду й трагедію. Стуруа в кожній виставі створює свою, неповторну модель Всесвіту. Його режисерське вирішення завжди непередбачуване.

Киянам давно знайоме ім’я Роберта Стуруа та Театру імені Ш.Руставелі. Театр гастролював у Києві у 80-ті роки минулого століття, також у грудні 2001-го та в травні 2003 року. Цього разу грузинські актори на сцені Театру імені І.Франка покажуть киянам дві вистави – «Гамлет» В.Шекспіра (6 квітня) та «Стикс» Гії Канчелі (8 квітня).

Постановка «Гамлета» відрізняється від постановки, здійсненої Стуруа п’ять років тому і показаної в Києві 2001 року. Для режисера це вже четверте звертання до видатного твору Шекспіра. Нагадаємо: вперше він поставив «Гамлета» на батьківщині Шекспіра з лондонською трупою Riverside Studios 1992 року, і ця вистава ввійшла до 10 найкращих постановок Шекспіра за останні 50 років.

Вистава «Стикс» – це унікальне шоу, де зображувальними засобами є пластика і музика, яку написав Гія Канчелі. Він давно співпрацює зі Стуруа. Це – дивовижна музична вистава без слів. Хоч сам режисер запевняє, що це не балет і не пантоміма, це – дійство. Вражаюче...

Генеральний спонсор гастролей – «Театральні сезони «Stoletov», які продовжують ознайомлювати киян із найкращими виставами в їх первинному вигляді.