Головне – знати англійську

Провідні українські артисти нині активно гастролюють західними країнами. Усі відзначають, що ставлення до України значно змінилося за останні місяці.

Олег Скрипка повернувся з Франції, де відвідав Український культурний центр у Парижі, зустрівся з послом України у Франції та представниками тамтешньої української діаспори.

В Українському клубі, де згуртувалися не лише українці, а й французи, які цікавляться нашою країною, нині, за спостереженнями Олега, відчувається певна розгубленість, адже з перемогою революції активне життя для них закінчилося. Тож, зустрівшись із Олегом Скрипкою, «українські французи» висловили бажання створити якусь структуру й допомагати культурній експансії з України до Франції. Найвірогідніше, що першим кроком такої співпраці стане заснування «французького філіалу» фольклорного фестивалю «Країна Мрій». Представники Українського клубу висловили побажання, аби дух Помаранчевої революції був представлений на «Євробаченні» піснею «Разом нас багато» (гурт «Гринджоли»). Тим більше, що саме «революційний» імідж України нині актуальний у Європі. «Але саме там я почув, що конкурс «Євробачення» не має авторитету в більшості європейських країн, – розповідає пан Скрипка, – адже за всі роки свого існування він дав тільки «АББУ».

Найважливішим моментом свого перебування у Франції Олег Скрипка вважає зустріч з послом України у Франції Юрієм Сергеєвим і аташе з питань культури Олександрою Ковальовою, які влаштували йому екскурсію до щойно відкритого в Парижі Українського культурного центру, де експонується сучасний український живопис та скульптура.

Учора відбувся сольний концерт Марії Бурмаки в Нью-Йорку, сьогодні ж співачка виступає у Філадельфії, а 9 квітня – в Торонто. Також пані Бурмака вже виступила перед студентами та викладачами Колумбійського університету. Під час американсько-канадської подорожі заплановані інтерв’ю та переговори щодо випуску англомовної платівки під робочою назвою «Марія». Туди увійдуть сім композицій англійською мовою, над якими Марія Бурмака працювала кілька останніх місяців, а також пісні з україномовних платівок «9» та «Із Янголом на плечі». Саме ці роботи відзначили західні музичні експерти як унікальне поєднання української етнічної мелодики та сучасного джазового звучання.

Гурт «Океан Ельзи» відвідав Лондон, де взяв участь у концерті разом з іншими українськими виконавцями: Русланою, Гайтаною, Мариною Пархоменко та групою «СхідSide». «Половина глядачів були українці та росіяни, тож сприймали нас гарно, – розповідає Святослав Вакарчук, – на сцені ми почувалися так само впевнено, як і вдома. Та й загалом після відомих подій ставлення до України у всьому світі змінилося: нас сприймають краще. Нині вся цивілізована частина Лондона знає, що таке Україна, що там відбувається». Пан Вакарчук дійшов висновку, що для підкорення західної сцени необхідно дуже гарно знати англійську мову. «Я зрозумів, що  слухачі англомовних країн  не сприйматимуть музику з дивним акцентом, тому популярним там можна стати за умови не тільки якісної музики, а й високого рівня англійської мови».