Краще без кігтів, ніж без господаря

У Києві – тридцять ліцензованих ветеринарних лікарів, кожен з них має свою клініку. «М’яка лапа» – операція досить поширена. Подробиці – від головного лікаря мережі центрів сучасної ветеринарії Дениса Геннадійовича Тищенка.

– З проханням зробити тварині операцію «м’яка лапа» до нас здебільшого звертаються  іноземці – вісімдесят відсотків. Попит на неї зріс протягом останніх двох років. Пацієнти – переважно коти, рідше – собаки.  За кордоном ця процедура така ж поширена, як кастрація.

– А що це, власне, за операція?

– Видаляють першу фалангу пальців. Операцію роблять під наркозом, і жахливого в ній нічого немає: ніхто щипцями кігтів не видирає. Боляче ж тварині стає тоді, коли вона приходить до тями.  Через сім-вісім днів ранки загоюються, шов знімають і все приходить до норми. Знаю тварин, які живуть після такої операції п’ять-десять років.

– Але ви намагаєтеся відмовити клієнтів від таких знущань?

– Ми пояснюємо господарям, що така операція – негуманна. Бо тварині боляче, незважаючи на наркоз. Коли ж клієнт наполягає, звісно, не відмовляємо. Адже краще тварина буде без кігтів, ніж без господаря. Хоча, на мою думку, зручніше купити спеціальний пристрій і двічі на тиждень обрізати кігті.

– Скільки коштує операція «м’яка лапа»?

– Приблизно вісімдесят гривень. Вона – нескладна, і тварина в змозі її витримати. Актуальнішим нині є питання бездомних та бездоглядних тварин, а також тих, яких намагаються спекатися господарі. Часто до дверей наших клінік уночі «підкидають» собак, котів, а, буває, й зайців чи хом’ячків. Деяких тварин ми залишаємо, і після лікування вони живуть у клініці, іншим шукаємо нових господарів.  Залишають тварин біля дверей переважно ті, хто не може сплатити за операцію. Набагато гуманніше було б занести до нас тварину вдень, щоб вона не мерзла уночі біля дверей. Хоча, звісно, краще підкинути чотириногого до ветеринарної клініки, ніж вигнати на вулицю.

– А на що найчастіше хворіють тварини в Києві?

– Навесні найбільша неприємність – кліщі та хвороби, які вони переносять. Інфекційні захворювання бувають восени та навесні. Взимку ж поширені порізи лап – під снігом не видно скла. Також часто трапляються обмороження та травми.

– Який випадок з ветеринарної практики вам найбільше запам’ятався?

– Недавно принесли кота, якого переїхала машина і переламала йому щелепи в трьох місцях. Його підібрав і приніс до нас перехожий.

– Чи часто доводиться лікувати екзотичних тварин?

– Щодня. Папуг, мавп, орлів, черепах, змій, екзотичних кроликів, в’єтнамських свинок. Останнім часом кияни почали заводити різноманітних гризунів. Екзотичні тварини становлять приблизно п’ять-сім відсотків усіх наших пацієнтів, більшість із них ми направляємо на лікування до зоопарку. Та, власне, коти й собаки теж бувають екзотичними, ціною п’ять і більше тисяч доларів.