Учора з «Нашою Україною», сьогодні – з їхньою «Родіною»…

За що Мороз мерз на Майдані? З огляду на окремі останні пропозиції й дії Соціалістичної партії України, це запитання є вельми актуальним.

Уже ніби призабулося, як соціалісти підтримали Ющенка, аби домогтися врізання його конституційних повноважень як Президента України. Згодом Олександр Олександрович здивував іншим: запропонував «підсунути» на підпис Віктора Андрійовича законопроект про офіційний статус російської мови. Тобто Ющенко з подачі Мороза фактично мав виконати одну з передвиборних обіцянок… Януковича.

А ось нещодавно Мороз, залишивши осторонь союзників по Майдану і урядовій коаліції – «Нашу Україну» й «Батьківщину»,  – подався до «Родіни» в Росію. І побратався там з українофобом і прибічником відновлення російської імперії Дмитром Рогозіним. Так-так, Мороз підписав протокол про співпрацю саме з тим Рогозіним, який ще торік сорочку на собі рвав, аби відкусити хоч малесенький шматочок України, що Тузлою зветься. Так-так, саме з тією партією «Родіна», чия фракція у російській Держдумі пропонувала спростити процедуру прийняття до складу Росії «проросійських шматків» суверенних держав-сусідів. Це той Рогозін, який не приховував свого незадоволення українською Помаранчевою революцією. І критикував Путіна за те, що Росія втрачає залежність України. Може, в цьому і проявляється «липова» опозиційність «Родіни» до Путіна, що так привабила СПУ?

«Ті ідеї, які відстоює і в Думі, і на місцях «Родіна», дуже близькі нам по духу», – заявив Мороз тиждень тому. Якби він це сказав на початку 90-х, то ніхто не здивувався б: тоді Мороз стояв на сцені біля пам’ятника Леніну. Але ж нещодавно тільки зійшов з Ющенком з помаранчевої сцени Майдану Незалежності!
Звісно, все пояснюється наступними парламентськими виборами: схоже, йде загравання з проросійським електоратом на сході України. Однак, певно, соціалісти мають добре ще подумати, чи гра ця не принесе таких же результатів, як минулі вибори їхнім «прогресивним одновірцям».