«Панночка-кияночка» – жіночий всеобуч

Навчальна програма для дівчаток-підлітків успішно діє в Центрі по роботі з жінками Київської міської державної адміністрації. Мета – ознайомити дівчат з азами лідерства, позбавити комплексів, на живих прикладах показати, що не боги горшки ліплять і багато в житті людини залежить від неї самої.

25 київських школярок впродовж трьох місяців двічі на тиждень слухають  цікаві лекції, ходять на екскурсії, знайомляться з успішними жінками – державними діячками, мамами, котрі виростили чудових дітей,  керівницями великих підприємств, засновницями нерідко рятівного для всієї родини малого бізнесу.
– Дівчатка – найвразливіші, – сказала під час презентації навчальної програми «Панночка-кияночка» директор Центру по роботі з жінками Галина Гончарук. – Саме вони потерпають через ранній секс, ставши дорослими, зазнають фізичного і морального насильства у сім’ях. І ми ніколи не покладемо цьому край, якщо не навчимо дівчаток бути сильними, поважати себе, вміти відшукати в житті гідне місце, не дати змоги підлітковим комплексам задушити розум, прагнення до лідерства.

–  Програма «Панночка-кияночка» з’явилася в Україні 1994 року і допомогла сотням дівчаток. У приміщенні 13-ї школи-інтернату на її базі успішно діє вечірня жіноча гімназія.

«Панночка-кияночка» має три головні тематичні напрями: «Дівчинка, дівчина, жінка» – про численні ролі жінки у житті та їхнє гармонійне поєднання (як встигати бути дружиною, матір’ю та бізнес-леді); «Жіноче лідерство» – дівчатка досліджують, народжуються лідерами чи стають ними, і як розвинути в собі риси лідера; «Жінка і професія» – слухачки знайомляться з успішними жінками різних професій, відвідують їхні робочі місця. Знайомляться дівчатка і з роботою громадських організацій, котрі очолюють жінки, проводять з ними прес-конференції, де питають про все, що зацікавило. Будуть розповіді й про роль жінки в історії України, відвідини музеїв та жіночих клубів.