Нехай гирі будуть правильними!

 Крім  деяких центральних органів державної виконавчої влади адміністративною реформою передбачається також і ліквідація Держспоживстандарту. А це, до речі, єдина в країні установа, яка захищає наші з вами права споживачів. А захищати є від чого, бо на вітчизняному споживчому ринку дуже багато недоброякісних товарів – фальсифікату, низькопробних продуктів, які небезпечні для  нашого здоров’я. І виробник без сорому їх реалізовує, бо  головне для нього – прибуток. У 92 відсотках перевірених Держспоживстандаром суб’єктів господарювання виявлено різні порушення прав споживача. Щороку цей орган вибраковує або знімає з реалізації майже половину м’ясопродуктів, 70 відсотків молокопродуктів і риби, 60 відсотків хлібобулочних та кондитерських виробів.  Але і цих заходів виявляється замало, бо  кожного року лише через отруєння підробним алкоголем помирає більш як 11 тисяч осіб (аварії на виробництві забирають 1200 життів).

Через наші кордони суне сила-силенна фальсифікованої продукції. Аж хочеться кричати: «Зупиніться, панове бізнесмени, подумайте про народ!» Зупинити таких горе-підприємців має Закон «Про захист прав споживача» і той самий Держспоживстандарт, функції якого прем’єр-міністр планує передати Міністерству економіки. На нещодавній прес-конференції народний депутат України, член позафракційного парламентського об’єднання «Захист споживачів» Юрій Кармазін наголошував на тому, що Держспоживстандарт як державний орган, який у змозі захистити споживачів, потрібно зберегти.

Щороку в Україні влаштовують  досить помпезно акцію «100 найкращих товарів року». Непогано було б провести ще й конкурс «100 найгірших товарів року». Гадаю, претендентів у найрізноманітніших номінаціях було б більш, ніж достатньо. Перед прес-конференцією я відвідала виставку, де експонувалася продукція, яку не варто купувати. Асортимент вражає – дитячі іграшки, взуття, томатний соус «Руна», гречка, цукор, шампунь «NIVEA», консерви «Печінка тріски», п’ятизірковий ужгородський коньяк, коктейль «Водка абрикосовая» (з плаваючою мухою). А також кілограмові гирі, які насправді тягнуть на 682, 694, 806, 920 грамів.

Ще в Біблії було записано: «Нехай гирі будуть правильними». А в Херсонесі тих, хто їх підроблював, жорстоко карали батогами. Може й нам вдатися до такого методу?