На вулицю за новим паспортом

По завершенні жовтогарячої революції на столичних вулицях тиша не запанувала. То фанати київського «Динамо» під барабанний бій крокують до Верховного Суду, то пікетники біля мерії, парламенту, Секретаріату президента мітингують. А днями на центральних вулицях міста з’явилися нові маніфестанти.

Це працівники консорціуму «ЄДАПС». Під стінами Секретаріату президента, будинку уряду, мін’юсту, МВС, СБУ, Конституційного суду кількатисячна армія висококваліфікованих фахівців прийшла вимагати правди й роботи. В усякому разі такі гасла можна було почути з вуст маніфестантів. Одну з груп я зустрів біля МВС, на Богомольця, 10.  Підійшов. Послухав. Поспілкувався.

Першим моїм співрозмовником став директор компанії «Знак» Валерій Коблицький. Очолюване ним підприємство входить до складу консорціуму «ЄДАПС». «Знак» придбав високотехнологічне обладнання для виготовлення нового зразка українського паспорта. Але відповідним президентським указом його виробництво зупинено.

– Це – велика помилка, – стверджує Валерій Михайлович. – Україна має новітні технології для виготовлення документів на рівні світових стандартів. Наш паспорт можна порівняти з його швейцарським братом – чи не найзахищенішим від підробок. Уже сьогодні консорціум «ЄДАПС» цією потрібною книжечкою здатен забезпечити майже всіх громадян України. Натомість повернення в учорашній день, м’яко кажучи, дивує не лише людей, які розробляли сучасну паспортну систему.

Гадаю, така ситуація склалася внаслідок якогось непорозуміння у вищих ешелонах влади або ж звичайної дезінформації уряду. Тому ось такою маніфестацією прагнемо привернути увагу як керівників держави, так і широкої громадськості до вирішення цієї проблеми. Адже наслідки указу досить легко спрогнозувати. Кілька тисяч висококваліфікованих фахівців залишаться без роботи. Держава раз і назавжди втратить професіоналів у сфері високих технологій.

– Невже вітчизняних високопосадовців можна так легко ввести в оману?

– Очевидно, існують зацікавлені особи, котрі всіляко лобіюють, м’яко кажучи, застарілий проект. І поки що, схоже, небезуспішно…

…А протестуючі продовжували скандувати: «Правду!», «Роботу!». Автомобільний рух не перекрили, працівники МВС без перешкод потрапляли до прохідної. Віднайти серед демонстрантів президента консорціуму виявилося нелегко.

– У наш час обладнання швидше старіє морально, аніж фізично, – одразу наголосила Ірина Обиденко. – Президентський указ, датований 10 березням, розвиток вітчизняних високих технологій загальмував років на двадцять. Безперечно, прикрий факт. Якщо зважити, що під прапором консорціуму «ЄДАПС» неймовірними зусиллями нам удалося зібрати найкращих інженерів-оптиків, механіків. Їх вишукували по всіх куточках України. Багатьох удалося переконати не їхати за кордон. А декого навіть повернули з так званих благополучних країн, аби вітчизняні фахівці попрацювали на добробут своїх людей.

– Мабуть, вуличні протести – останній аргумент, вимушений захід, аби бути почутими? Саме через це працівники консорціуму виявилися на вулиці.

– Так. Серед моїх паперів чимала кипа копій листів, направлених у найвищі українські кабінети. На цю тему останнім часом з’явилося багато публікацій у пресі. Як відомо, крапля камінь точить. Наша вулична акція прискорить діловий конструктивний діалог. І представники влади матимуть змогу об’єктивно поглянути на проблему, що виникла в сучасній паспортній системі.

Неподалік стояв Андрій Первушин – генеральний директор ВАТ «КП ОТІ», яке є одним із засновників консорціуму «ЄДАПС». Усе не міг одірватися від мобілки. Спочатку доволі уважно вислуховував, а потім непоганою англійською щось втовкмачував у слухавку. Як з’ясувалося пізніше, закордонні журналісти дуже цікавляться долею нового українського паспорта.

– Нас звинувачують у монополізації вітчизняного паспортного ринку, – виключивши мобілку, зауважив Андрій Леонідович. – Неправда. Монопольне право в цій справі належить державі. Вона є замовником. А «ЄДАПС» – технологічний виконавець циклу: від замовника до споживача виготовленої продукції. До речі, консорціум гарантує високу її якість. Коштує новий паспорт майже як і той, що виготовляється за застарілою технологією. А для громадян ціна паспорта не змінюється.

...Акція протесу завершилася. Боротьба за впровадження в Україні новітніх технологій триває.