Вігвам на Хрещатику

Як стало відомо «Вечірці», на одній із найближчих сесій Київради розглядатиметься питання про встановлення на Хрещатику стаціонарного намету.

По-перше, він нагадуватиме жителям та гостям столиці про буремні події Помаранчевої революції, слугуватиме, так би мовити, своєрідним символом. А по-друге, намет виконуватиме роль надійного прихистку для потенційних пікетувальників. Передбачається, що його буде обладнано надсучасним устаткуванням – комп’ютерами, відеотехнікою та кондиціонерами.

Одна з прерогатив – дотримання санітарних вимог. Тому знайдеться місце і для умивальників, і навіть для душових кабінок. Дещо складніше з убиральнею. Незалежне соцопитування, проведене наприкінці минулого року, свідчить,  що більшість респондентів, м’яко кажучи, не в захваті від біотуалетів, надаючи перевагу стаціонарним закладам такого типу. Тому питання спорудження клозету вирішуватиметься після консультацій з відповідними службами міста, передусім комунальниками.

Поки що невідомо, де саме постане намет. Є два варіанти: навпроти мерії, по той бік вулиці, де непарна нумерація будинків, або між мерією та універмагом. То вже вирішувати депутатам.

Іще одне. Намет необов’язково матиме звичну для нас форму. Як запевнили «Вечірку» надійні джерела, він може бути навіть круглим, на кшталт юрти, аби лиш був містким. Та хоч би як назвали – наметом, юртою, куренем, чумом чи навіть вігвамом, – хоч як крути, а це – «мала архітектурна форма». Тому це питання в компетенції архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища. Вона теж має сказати своє вагоме слово. Не зайвим було б поцікавитися й думкою киян, чи підтримують вони цей благородний задум.