Сергій Лифар збирає зірок. Удесяте

Всесвітньовідомий міжнародний фестиваль «Серж Лифар де ля данс» почав своє життя на сцені Національної опери України у квітні 1995 року, в день народження українця Сержа Лифаря, славетного танцівника і хореографа, який понад 30 років був художнім керівником балету славетної паризької «Гранд-Опера», а також очолював Всесвітню Раду танцю ЮНЕСКО і Французьку академію хореографії.

Сергій Михайлович Лифар народився 2 квітня 1904 року в Києві у дворянській родині, що походила зі славного козацького роду. Жоден із митців-французів не мав стільки високих нагород, як українець Сергій Лифар – це Велика золота медаль Парижа, ордени Літератури і Мистецтва, Командора, а також найпрестижніший «Орден Почесного легіону». 1955 року президент Франції Шарль де Голль вручив йому найвищу нагороду для танцівника й хореографа – Золотий черевичок, усипаний діамантами, який став для його родини дорогоцінною реліквією, символом визнання його заслуг перед народом і перед світовою культурою. Цю реліквію дружина Лифаря, графиня Ліллан Алефельдт  подарувала Україні, і цей черевичок нині в Музеї історичних коштовностей України.

Окрасою цьогорічного, сьомого фестивалю «Серж Лифар де ля данс» стануть виступи нинішнього найкращого танцівника світу, першого соліста й артистичного директора Великої Берлінської опери, лауреата премії Фонду С. Лифаря Володимира Малахова та молодих зірок європейського балету – Поліни Сімеонової й Артема Шпілевського, провідних солістів Національної опери України – Олени Філіп’євої, Сергія Сидорського, Анастасії та Дениса Матвієнків, а також лауреатів усіх попередніх конкурсів імені С. Лифаря, студентів і учнів Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря.

Фестиваль не обійдеться і без почесних гостей, серед яких – голова журі всіх лифарівських конкурсів, президент Міжнародної спілки діячів хореографії і Комітету танцю Всесвітнього інституту театру ЮНЕСКО славетний хореограф Юрій Григорович, учень Лифаря, прем’єр балету «Гранд-Опера» Олів’є Пате, перший віце-президент Міжнародної спілки хореографів, художній директор Міжнародного конкурсу імені П. Чайковського і Міжнародного конкурсу артистів балету в Москві, професор Сергій Усанов, директор міжнародного фестивалю «Танцювальний Олімп» у Берліні Олексій Безсмертний.

Концерти цьогорічного лифарівського фестивалю, якому виповнюється 10 років, відбудуться 2 та 3 квітня у приміщенні Національної опери України.