Євробачення, Євробаскет…

Україна зі статусом євростолиці

Стійку, хоча й ситуативну популярність України в Європі варто використовувати з користю для себе. Приміром, аби популяризувати свій край і пропагувати найкраще з того, що маємо і чим по праву пишаємося. Руслана на Євробаченні здійснила мистецький прорив, а баскетбольний клуб «Київ» у євролізі ФІБА – прорив спортивний…

Ніколи в історії вітчизняного баскетболу наші чоловіки не були такими близькими до чемпіонського тріумфу в Європі, як нині. Столичні «беки», вигравши дванадцять матчів із сімнадцяти, не тільки пробилися до «фіналу чотирьох», а й претендують на право прийняти найкращі колективи Старого Світу в Києві!
«Шанси нашої столиці стати господарем Євробаскету насправді значні, – стверджує олімпійський чемпіон Олександр Волков. – По-перше, керівництво Міжнародної баскетбольної федерації й досі з особливим задоволенням згадує минулорічний виставковий матч «зірок» на берегах Дніпра. А по-друге, наші безпосередні конкуренти – Росія та Туреччина – вже проводили континентальні фінали в минулі роки».

Волков упевнений, що бажане для нас рішення ФІБА могла ухвалити ще минулого тижня. Проблеми виникли в самому Києві. Оскільки Палац спорту відходить у цілковите розпорядження організаторів співочого конкурсу Євробачення, то й баскетболісти залишаються без єдиного в нашій столиці сучасного ігрового майданчика із вмісткими глядацькими трибунами.

Але найтитулованіший вітчизняний баскетболіст, який останніми роками зарекомендував себе й одним із найуспішніших спортивних менеджерів сучасності, переконаний, що розумного компромісу досягти таки можна. «Фінал чотирьох» євроліги ФІБА запланований на кінець квітня, і до конкурсу Євробачення після завершення його дводенної програми залишиться більш як три тижні. То чому б не скористатися воістину винятковою нагодою зробити Київ не лише співочою, а й баскетбольною столицею континенту?!

Як відомо, боротьбу за титул переможця євроліги ФІБА поведуть російські «Хімки» та «Динамо» із Санкт-Петербурга, а також турецький «Фенербахче». Київські «беки» мріють про тріумф, але розраховують на безпосередню підтримку своїх уболівальників. А рідні стіни в спорті найвищих досягнень важать чимало: наприклад, євролігового переможця-2004, російський УНІКС із Казані, БК «Київ» обіграв удома в надзвичайно впертому протистоянні, за словами капітана команди Валейка (він на знімку з тренером Паскуале), лише тому, що господарям допомогли трибуни. І так було не тільки в матчі з росіянами: «беки» взяли гору й над македонським, двома ізраїльськими, болгарським і французьким клубами!

Зрештою, для України потрібний не тільки спортивний, а й презентаційний результат. Адже недарма вважається, що спорт і мистецтво здатні популяризувати державу на міжнародній арені не гірше, ніж цілий корпус професійних дипломатів. Тому й важливо, щоб квітневі матчі БК «Київ» – «Фенербахче» та «Хімки» – «Динамо» відбулися не в Санкт-Петербурзі чи Стамбулі, а в нашому красені Києві. На щастя, так і сталося: учора ФІБА ухвалила рішення провести «фінал чотирьох» у нашій столиці.

БК «Київ» у євролізі ФІБА: «Работнічки» (Македонія) – 88:62, 102:73. «Фенербахче» (Туреччина) – 65:96, 74:76. «Хапоель» (Ізраїль) – 101:87, 92:102. ЦСКА (Болгарія) – 94:71, 96:92. «Німбурк» (Чехія) – 125:122, 86:87. «Пари Баскет Ресинг» (Франція) – 88:84, 72:71. «Іроні» (Ізраїль) – 88:93, 83:72, 90:83.