А вихід – тільки на вулицю

Штурм розпочався вчора близько 7.30. Як стверджують очевидці, співробітники виконавчої служби, правоохоронці та охорона Господарського суду  Києва, зламали вхідні двері будинку №44 на вулиці Богдана Хмельницького і зайшли в риміщення.

– Рішення про передачу цього приміщення Господарському суду столиці було ухвалене ще 2002 року, – каже відповідальний секретар Національної ради дитячих організацій України Павло Бєлінський. – Запропоновані нам приміщення на вулиці Богдана Хмельницького, 51-б, та провулку Михайлівському, 21/13, не мають жодних умов для роботи і потребують чималих коштів для капітального ремонту.

До цього часу в приміщенні на вулиці Хмельницького працювало кілька дитячих та молодіжних організацій. Їхні активісти ще в неділю зачинилися в приміщенні і оголосили про безстрокову акцію протесту в зв’язку із виселенням.

Світлана Бондарчук, співробітниця національної ради дитячих організацій України  розповідає:

–  Волонтери роздавали листівки, співали пісень, на фасаді будинку вивісили жовті та блакитні прапори з назвами обласних центрів, де є такі осередки. Однак учора  від колег отримала коротке телефонне повідомлення: «Бий на сполох – нас узяли штурмом». Коли приїхала на місце – побачила виламані двері…

Ще  в понеділок будинок відключено від комунальної мережі міста, не працюють і телефони. Нам удалося поговорити з одним з учасників акції, що перебував у заблокованому приміщенні, скориставшись мобільним зв’язком.

– Ми навідріз відмовилися виходити з приміщення, коли співробітники виконавчої служби увійшли в будинок, зламавши двері, – каже Юрій Побережний. – Спочатку всі  ми перебували в одному приміщенні, а потім нас розвели по різних кімнатах. Судові виконавці проводять опис майна. Про подальший розвиток подій  нам нічого невідомо. Одній з наших волонтерок  через нервове потрясіння  стало зле. Проте «швидку» охоронці не пропустили. Пізніше Ганну Новицьку передали під нагляд лікарів. Її стан ускладнюється алергічною реакцією на ліки.

– Наша організація – це єдиний заклад, що переймається позашкільною освітою – веде далі Павло Бєлінський. – Організовуємо екскурсії, відпочинок дітей під час канікул та  у вихідні.  Нині ми реалізовуємо понад 10 спеціальних програм.  У них беруть участь 500 тисяч дітей та підлітків з усіх куточків України. Тепер все це паралізовано,  ми не можемо працювати й втілювати задумане. Втім, сподіваємося, що компроміс з владою все-таки буде знайдено. Адже за час роботи ми жодного разу не зверталися по матеріальну допомогу до державних структур і водночас втілюємо важливий напрям  державної політики проводимо – патріотичне виховання дітей та молоді. Єдине прохання – відновити нам умови для роботи.