У прозорих шатах і з косою

Нещодавно упродовж двох днів кілька каналів навперебій розповідали про Тиждень прет-а-порте в Києві.

Кожна жінка мала можливість дізнатися не тільки про модні тенденції, а й критично оглянути вбрання, зачіски та капелюшки депутатів і телеведучих, зірок естради і кіно, бізнесменів і банкірів. А від перших леді: держави – Катерини Чумаченко і столиці – Людмили Омельченко ще й почути, що вони найбільше вподобали на традиційних «Сезонах моди».

Телеведучі час від часу повідомляли, що очікується й приїзд глави Кабміну, але Юлія Тимошенко так і не з’явилася на показах. Та її присутність все ж відчувалася. Наприклад, улюблениця не тільки українських, а й російських модниць – Лілія Пустовіт прикрасила подіум гуцульськими килимaми і домотканими рушниками, а голівки манекенниць – косами, на кшталт прем’єрської. Цю колекцію побачать і в Москві – дизайнерку запросили на тиждень російської моди, тож сподіватимемося, що невдовзі й московські перукарі навчаться заплітати «тимошенківську» косу. Недарма ж епатажна Катерина Смирнова, завсідниця «Сезонів моди», шокувала публіку, прикрасивши себе, поголену, – косою а-ля Юля, бо вважає, що така зачіска нині актуальна як ніколи.

Якщо до багатьох відвідувачів і відвідувачок «Сезонів моди» вже звикли, як, наприклад, Олександри Кужель, Ані Лорак, Ольги Крюкової та деяких інших, то, побачивши нардепа Андрія Шкіля, спочатку навіть не повірила своїм очам. Телеведучі, певне, теж були не менш здивовані, тому одразу підійшли до нього за поясненням. Виявилося, що дружина колишнього активіста УНА-УНСО – дипломований дизайнер одягу.

Не стримували своїх почуттів і активно коментували побачене актор Володимир Горянський, спортсменка Лілія Подкопаєва, співак Святослав Вакарчук та інші відомі українські політики, артисти і спортсмени.

Приємно, що цього разу на подіумі, як ніколи за всі вісім років існування акції, яскраво виявилася національна свідомість дизайнерів, певне, під впливом помаранчевого Майдану. Хоча сам жовтогарячий колір не став домінуючим. Дизайнери пропонують як ніжні кольори романтики, так і класичні поєднання чорно-білого і чорно-червоного кольорів, а також ліловий із зеленим, коричневий з голубим. Нова мода більш романтична і відходить від вже набридлого стилю мілітарі. Зараз модно багато воланів і легких прозорих тканин. Іноді аж занадто. Особисто ж мені найбільше сподобалася колекція Христини Гусиної, бо багато з її моделей можна й справді одягати щодня. До речі, прет-а-порте для цього й призначено і є модою для всіх. А в сукнях, які радше демонструють, ніж приховують, хіба що найсміливішим спаде на думку вийти на люди.