Петро КОЛЯДА: «Довіртеся професіоналам»

Минулого тижня вже вкотре увагу громадськості було прикуто до «справи Чорновола». Загибель лідера Народного Руху України в дорожньо-транспортній пригоді шість років тому стала темою прес-конференції керівництва Руху, зокрема його лідера, міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка і голови слідчої комісії Руху Миколи Степаненка. У публікації «ВК» «Шукатимуть свідків трагедії» (25.03.05 р.) наведено слова Б.Тарасюка про те, що розслідуванням мають зайнятися Генпрокуратура і МВС. Ось саме заступникові міністра внутрішніх справ Петрові Коляді ми й надаємо слово з цього приводу.

– Слідство, яке здійснювали тоді працівники міліції, відпрацьовувало лише один напрям – дорожньо-транспортну пригоду. Адже відповідно до кримінально-процесуального законодавства України, а саме згідно зі ст.112 КПК, яка визначає підслідність злочинів, убивства розслідують органи прокуратури. І ми не маємо права порушити кримінальну справу за фактом убивства. Якщо ж йдеться про посягання на життя державного чи громадського діяча, то справа має бути порушена за ст.112 КК України, але знову ж таки не міліцією, а в цьому випадку – Службою безпеки України. Для відпрацювання останніх двох напрямів мною включались до складу слідчо-оперативної групи працівники СБУ, якими і виносилась у справі відповідна постанова.

Розумію, що загибель такого діяча, як Вячеслав Чорновіл, досі непокоїть громадськість, версій того, що трапилося, може бути кілька. Безумовно, усі треба дослідити, але кожне відомство має займатися цим у межах своєї компетенції.

До речі, 17 березня 2005 року я з власної ініціативи скерував кримінальну справу щодо загибелі Чорновола до Генеральної прокуратури України для відміни постанови про її закриття і направлення в МВС для організації додаткового розслідування. І це я зробив не тому, що питання порушується у ЗМІ, а тому, що Президент України, якого я зобов’язаний підтримувати, під час виборчої кампанії давав обіцянку повернутися до справи за фактом загибелі лідера Руху. Якщо Генеральна прокуратура задовольнить наше клопотання і відмінить у справі постанову про її закриття, вона мною буде скерована для подальшого розслідування в слідче управління ГУМВС у Київській області. Потім буде створено слідчо-оперативну групу з найбільш досвідчених слідчих та оперативних працівників ГУМВС області. До її складу також включимо працівників СБУ і забезпечимо перевірку усіх повідомлень, зокрема і тих, які настійливо озвучує пан Степаненко.

Віра ТКАЧЕНКО, Владислав ГРОМОВ