Найгітарніше місто в Європі

Отже, Перший міжнародний фестиваль-конкурс гітаристів – «ГітАс-2005», ідею якого так довго і наполегливо «проштовхував» директор, голова Асоціації гітаристів Національної всеукраїнської музичної спілки Костянтин Чеченя, відбувся.

У ньому взяли участь більш як 160 музикантів із Білорусі, Росії та України – ті, хто попри різні вікові й «вагові» категорії любить шестиструнну гітару і вміє відрізнити гарну музику від посередньої – «на три акорди». Звичайно, і без тих, хто просто «забіг на вогник», не обійшлося. Але чи варто про них згадувати? Адже частка тих, «хто прийшов і пішов», не перевищила і 3 відсотків загальної кількості учасників фестивалю. Зате всі інші – було що послухати.

За оцінкою голови журі – заслуженого артиста України, лауреата міжнародних конкурсів, професора Харківського інституту мистецтв ім. І.Котляревського Володимира Доценка: «У руках більшості виконавців шестиструнна гітара звучала так, як ніколи. І в цьому заслуга не лише викладачів. Теплота й щирість Києва відчувалися як у відбіркових турах, так і на показових виступах. І хоча гітарних міст, таких як Дніпропетровськ, Казань, Донецьк, Воронеж, чимало – вважаю, що з вибором місця проведення конкурсу ми не помилилися».

Завдяки «вечірківським» анонсам (і не лише нашим) на святі гарної музики побувало багато киян і гостей нашого міста. 44 учасники Першого міжнародного конкурсу гітарного мистецтва «ГітАс» були відзначені спеціальними дипломами і пам’ятними подарунками – гітари, футляри для музичних інструментів та великі настінні календарі – своєрідне нагадування: «Готуйтеся до «ГітАс- 2007».