Прощання муніципалів із «37-м роком»

Звітно-виборні збори Асоціації міст України та громад (АМУ) уперше за багато років не нагадували плач Ярославни. Чи не вперше на президента Асоціації Олександра Омельченка чекали понад годину, оскільки він зустрічався з главою держави.

І чи не вперше на збори муніципалів прибуло стільки високопосадовців. Багато з них отримали нагороди за внесок у розвиток місцевого самоврядування, які пролежали в довгій шухляді кілька років.

Скажімо, «адміністративному реформаторові» Роману Безсмертному АМУ присудила нагороду ще в листопаді 2002 року, а нардепові Анатолію Матвієнку – на місяць пізніше. Таку честь було надано зокрема й секретареві РНБОУ Петрові Порошенку, першому заступникові міністра закордонних справ Володимирові Огризку та голові Конституційного суду України Миколі Селівону.

Олександр Омельченко повідомив, що збори мали відбутися ще в грудні минулого року, однак тоді було явно не до цього. З одного боку, відповідальність за Майдан, а з другого – акції сепаратистів, «спрямовані на створення всяких ПІСУАРів». Олександр Олександрович переконаний, що в ситуації шаленого тиску на місцеве самоврядування АМУ діяла адекватно: не допускала розвалу систем життєзабезпечення громад, вимагала від органів державної влади протидіяти беззаконню, поширювала свої заяви у ЗМІ. Олександр Омельченко назвав місцеве самоврядування надією демократії, а адмінресурс – її раковою пухлиною. Для прикладу він нагадав про понад чотириста перевірок одного лише виконкому Вінницької міськради протягом 2004 року. Щодо розправи над міською владою Вишгорода, Омельченко заявив, що такі випадки траплялися тільки 1937 року при Берії та Єжові. Спілкування з новою владою викликає в муніципалів надію нарешті бути почутими.

Їхні основні пропозиції: ліквідувати інститут державних адміністрацій на рівні області та району, відмовитися від запровадження нових пільг, що зменшують доходи місцевих бюджетів, створити інститут муніципальної міліції, прискорити процес розмежування земель державної та комунальної власності й передачу відповідних об’єктів. Крім того, самоврядники вимагають забезпечити виконання окремих делегованих повноважень виключно за рахунок держбюджету, адже сьогодні міста змушені покривати недофінансування освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. Це створює борги за енергоносії.

Дочекався свого часу і звіт ревізійної комісії АМУ. Як виявилося, найбільші боржники зі сплати членських внесків – Донецьке, Луганське та Кримське регіональні відділення. Після виборів правління асоціації її керівний склад не змінився. Президентом залишився Олександр Омельченко, віце-президентом із виконавчої роботи – Мирослав Пітцик, а головою Ревізійної комісії – Кагарлицький міський голова Микола Бойченко.