Партії таємні, «совісні», підземні

Прогнози стосовно «облич» партій та блоків на парламентських виборах-2006, а також свою оцінку партбудівництва виклав на прес-конференції Комітет виборців України (КВУ).

Представники комітету одразу застерегли, що запропоновані варіанти доволі відносні, оскільки на політичні процеси неабияк впливатиме адмінреформа. Експерти спиралися на попередній досвід формування списків: особистий рейтинг політиків, обов’язкова наявність у першій п’ятірці «делегатів» од жінок, молоді та регіоналів, а також відомих поза політикою осіб. За прогнозами КВУ, обличчями парламентської кампанії стануть: партії «Батьківщина» – Юлія Тимошенко; Народної партії – Володимир Литвин, Катерина Ващук, Ігор Єремеєв, Олег Зарубінський, сюди ж може долучитись і Михайло Поплавський; «Народного союзу «Наша Україна» – Олександр Омельченко, Роман Безсмертний, Юрій Павленко, Оксана Білозір, Петро Порошенко; УНП – Юрій Костенко; «Собору» – Анатолій Матвієнко та Левко Лук’яненко; НРУ – Борис Тарасюк і Лілія Григорович; партії «Наша Україна» (колишня ПРП) – Віктор Пинзеник.

«Партію регіонів», імовірно, представлятимуть Віктор Янукович, Тарас Чорновіл, Володимир Рибак, Раїса Богатирьова і Віталій Хомутинник. Об’єднаних есдеків – Віктор Медведчук, Леонід Кравчук, Тамара Прошкуратова, Олег Блохін і улюбленець публіки Нестор Шуфрич. Якщо до блоку цих партій приєднається «Трудова Україна», її обличчям може стати Олександра Кужель. Хоча стосовно неї КВУ висловлює сумніви, адже протягом останніх місяців від «трудовиків» ні чутки, ні вістки. Це дає підстави вважати, що партія взагалі може випасти з активного політичного спектру. НДП, найімовірніше, представлятимуть Валерій Пустовойтенко, кримський прем’єр Сергій Куніцин, Анатолій Толстоухов, Людмила Супрун і мер Славутича Володимир Удовиченко. Соціалістів і комуністів голова правління КВУ Ігор Попов назвав єдиними на сьогодні класичними партіями. Їхню ідеологію доноситимуть до мас відповідно Олександр Мороз, Юрій Луценко, Йосип Вінський, Валентина Семенюк, Станіслав Ніколаєнко і Петро Симоненко, Адам Мартинюк, Алла Олександровська, Георгій Крючков, Леонід Грач.

Ігор Попов переконаний, що Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко не вестимуть свої партії єдиним блоком. До речі, КВУ зафіксував використання адміністративних методів для залучення до партії «Народний Союз «Наша Україна», однак, за даними комітету, поки що ці випадки були нечисленними та несистемними. Тривідсотковий прохідний бар’єр експерти комітету вважають занизьким і пропонують зробити його для блоків вищим, ніж для партій. Найбільше занепокоєння КВУ викликає перспектива місцевих виборів. Передусім тому, що жодна партія не має реальних осередків у всіх районах України, отже, не здатна забезпечити всі місцеві ради власним представництвом. Наявні ж регіональні структури майже не долучені до муніципального життя. Крім того, КВУ не уявляє, як відбуватимуться вибори в містах, де не буде легалізовано жодної партії, або якщо жодна не сформує свого партійного списку?

Значна увага до «облич» основних гравців парламентських виборів зумовлена тим, що електорат знову орієнтують саме на персоналії. Засадничо більшість партій мало чим відрізняється одна від одної. «Яка може бути ідеологія в партії «Совість України»? – цікавився речник КВУ Олександр Черненко. – Може, в інших совісті немає?» За останні три місяці було зареєстровано понад двадцять партій. КВУ обурюється тим, що про більшість із них громадськість дізнавалася зі звітів Мін’юсту, а не з повідомлень ЗМІ. Це вкотре підтвердило прогноз комітету про те, що парламентські вибори будуть не менш брудними, ніж президентські.

Хоч партій у нашій державі  – як зірок на небі, народові варто стежити не лише за політавангардом. Хоча б для загального розвитку. Цікаво, чи є ще десь у світі підземна партія? Навряд чи вона представлятиме інтереси українських шахтарів, діґерів чи спелеологів. Просто власник мережі торговельних комплексів Лев Парцхаладзе прописав своє політичне дітище «Європейська столиця» в підземному переході під площею Слави. Мабуть, вище усі місця вже зайнято.