Яка ж «Пора» та без мітингів!

Останнім часом які тільки партії не скликають з’їзди, щоб визначитися з майбутнім та участю в наступних виборах. Збираються всі: ліві й праві, провладні й опозиційні сили, маленькі й великі партії. Але щоб незареєстровані... Ось цього ще не було. Саме в такому статусі влаштувала свій перший з’їзд Громадянська партія «Пора» (створена на базі «жовтої» гілки організації).

Річ у тім, що Міністерство юстиції ще й досі не зареєструвало новостворену партію. І, на думку активістів «Пори», йде свідоме затягування розгляду, аби не допустити її до виборів 2006 року. Таким чином, фактично порушується конституційне право громадян на об’єднання в політичні партії. До речі, таку ж думку поділяв і гість з’їзду, міністр у справах молоді й спорту Юрій Павленко.

Після з’їзду активісти нової партії зустрілися із міністром юстиції Романом Зваричем, котрий запевнив їх, що проблеми з реєстрацією владнають. Проте «Пора» все одно подасть скаргу до суду.

Міністр юстиції зазначає, що внаслідок перевірки документів «Пори» виявлено чимало помилок. Було перевірено 1053 підписи за створення партії, і лише 338 осіб підтвердили, що вони дійсно підписувалися. А 352 особи заперечили цей факт. Хоч, як заявляють «порівці», партія нараховує близько десяти тисяч членів. За словами одного з лідерів організації Андрія Юсова, «Пора» продовжуватиме традиційну діяльність і водночас відкриває нову сторінку свого існування. Щоправда, не зрозуміло, в якому статусі. Бо з одного боку партія декларує підтримку Вікторові Ющенку, а з іншого – заявляє про перехід у конструктивну опозицію. І як справжня опозиція, «Пора» завершила свій з’їзд акцією протесту – контрольним обходом органів влади.

Ініціатива створити партію викликала супротив у «чорної» частини «Пори». 22 обласних координатори кампанії  висловилися проти такого кроку. Бо, на їх думку, нова партія не має нічого спільного зі справжньою «Порою». І це суперечить принципам безлідерності та понадпартійності, які сповідує громадянська кампанія.

Основна мета нової політичної сили – завершити оновлення влади та зміцнити здобутки Помаранчевої революції. І водночас зупинити контрреволюцію, яка нібито «пробирається до владних кабінетів». Не відмовляються і від практики «чорних» та «білих» списків.

«Пора» не конкурує з іншими партіями, а приходить їм на заміну. Партія надаватиме новому поколінню шанс впливати на політичну ситуацію і розбудовуватиме Україну.
Найцікавіше те, що успіх на парламентських виборах – не основна мета «Пори». Це лише засіб донести її ідеали до суспільства. Ставку роблять на місцеві вибори, хоча одна із перших осіб партії Владислав Каськів упевнений: до Верховної Ради нове об’єднання потрапить.