Залишається бажати кращого…

Стан здоров’я киян та проблеми раціональної й ефективної організації медичного забезпечення обговорювали на розширеному засіданні колегії КМДА.

Начальник Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Роман Макомела зазначив: «Нині в столиці поширюються хронічні неінфекційні захворювання органів дихання, травлення, системи кровообігу, сечостатевої та кістково-м’язової систем». Зростає захворюваність і на СНІД, алкогольні психози і наркоманію. Останніми роками в Києві, як і в інших регіонах України, прогресує туберкульозний епідемічний процес, зареєстрований ще 1995 року. Нині в протитуберкульозних закладах міста під диспансерним спостереженням більш як 20 тисяч осіб. «Ситуація виходить за межі суто медичної проблеми і потребує більшої уваги влади щодо поліпшення соціальних потреб населення», – наголосив пан Макомела.Серед окремих вікових груп населення найбільші проблеми зі здоров’ям у дітей – 13,3 тис. випадків на 10 тис. дітей, що в 1,6 раза перевищує аналогічний показник у дорослого населення непрацездатного віку, та майже вдвічі, ніж у працездатного населення. До того ж  для малюків та підлітків характерний високий рівень травматизму. Загалом же протягом останніх п’яти років захворюваність дітей зросла майже на 13 відсотків.

Викликає занепокоєння значне збільшення хворих на цукровий діабет. Нині в Києві їх нараховується близько 60 тисяч! Також спостерігається тенденція до зростання онкологічної патології. Лише торік було зареєстровано близько 9 тисяч нових випадків захворювань на рак. Найбільше ж потерпають від цього жінки. Ще одна «болячка» населення столиці – розлади психіки та поведінки. Торік із цією проблемою в лікувально-профілактичні установи звернулося близько п’яти тисяч осіб. Передусім, це пов’язують із вживанням психоактивних речовин.  Майже вдвічі зросла і кількість наркологічних хворих.