Влада розставляє крапки над «і»

У мерії відбулася спільна відкрита нарада керівництва столичної держадміністрації, Київради та інвесторів-забудовників міста. Йшлося про розв’язання конфліктної ситуації з «розморожування» 70 будівельних майданчиків.

У вступному слові заступник Київського міського голови – секретар Київради Володимир Яловий зазначив, що слід задіяти ефективніші механізми діяльності бізнесу в столиці:

– Йдеться про створення ради інвесторів при міській владі й про ефективну взаємодію в питаннях щодо забудови міста, реконструкцію тощо. Міський голова Олександр Омельченко просив передати, що жодних мораторіїв на ведення бізнесу в Києві, зокрема на забудову, не буде. Але розглядати це питання в кожному окремому випадку слід з урахуванням усіх обставин.

Перший заступник голови КМДА, начальник Головного управління економіки Валерій Борисов зазначив:

– Проведення мітингів з приводу забудови в місті Києві – це певною мірою компанійщина, в якій зацікавлені деякі особи, які використовують киян із метою заробітчанства. Інвестиційна діяльність припинятися не буде. Це наша чітка позиція. Ми зробимо певні інвентаризації земельних ділянок, щоб більш обґрунтовано заявити позицію міської влади.

Володимир Яловий додав: «Місто працює стабільно, але не всім це подобається. Справді, ми припускаємося помилок. До них можна віднести деякі рішення щодо відведення земельних ділянок, зокрема і в Пущі-Водиці. Безумовно, необхідно радитися з людьми, і ми будемо це робити».

На нараді виступив і голова оргкомітету асоціації інвесторів, член ради директорів групи компаній «Київ-Донбас» Олександр Левін. Ми запитали його, хто і як заважає інвесторам забудовувати Київ?

– Блокування будівництва в місті відбувається практично за однією схемою – відповів пан Левін. – Учасники «Форуму порятунку Києва» та «Коаліції учасників помаранчевої революції» ставлять намети. Люди з цих наметів буквально лягають під колеса самоскидів. Вони передусім висувають політичні вимоги змінити владу в місті, голову району, мера столиці. А потім підходять до інвесторів і пропонують за певну суму демонтувати намети. Деякі інвестори заплатили, і намети зникли.

– Скільки грошей вимагають?

– Суми різні – від 10 до 50 тисяч доларів, залежно від майданчика. Є дані – де, скільки, хто отримав. Усе робиться задля того, щоб перерозподілити владу.