Стогне Хортиця!

Чи можна уявити, щоб через територію Вестмінстерського аббатства або Московського Кремля – святих місць для тих народів – прокладали газопроводи або будували мости? А ось через українську Хортицю чиновники та новоявлені скоробагатьки вперто прагнуть збудувати міст.

А ще заглушити славу запорозьку гуркотом автомобілів, гармидером тутешніх ресторанів.

Ніби для блага жителів міста хочуть прокласти транснаціональну магістраль через Хортицю, територію Національного заповідника. Вже розроблено техніко-економічне обґрунтування та встановлено загальну вартість робіт.

Патріотична громадськість б’є на сполох, у всі дзвони. До Києва приїхали депутат Запорізької міської ради Юрій Кравченко, віце-президент Запорізької міської асоціації «Захистимо Хортицю!» Святослав Щербина, дослідник Хортиці, письменник Костянтин Сушко. Разом із народними депутатами Левком Лук’яненком та Лесем Танюком вони зустрілися з журналістами. Розповіли про те, що відбувається на Хортиці та довкола неї з благословення та під проводом запорізької міської влади. Місцеві чиновники на чолі з мером Євгеном Карташовим переконують, що збудувати мостовий перехід через Хортицю ніби дешевше на мільйон гривень, ніж в обхід її.

– Але вартість дуже завищена, – переконує Левко Лук’яненко. – Попередня влада завжди «заокруглювала» суми, щоб добрячу частку покласти собі в кишеню.

– Коли відбулося на Хортиці виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, – акцентує його голова Лесь Танюк, – проектанти цих мостів представили чотири варіанти будівництва, і ми тоді шукали вихід із ситуації. Національному заповіднику «Хортиця» не видають акт на право постійного користування землею. Не виконується відповідний указ Президента України і постанова Верховної Ради України.

Місцева влада ухвалила незаконне рішення й передала землю для будівництва мосту, розповідають захисники Хортиці Юрій Кравченко та Святослав Щербина, нагадуючи, що на території Національного заповідника будь-яке будівництво заборонено. Запорізька міська рада дала дозвіл запорізькому представництву Почесного консульства Республіки Болгарія на реконструкцію орендованого приміщення на острові Хортиця під будинок представництва. На Хортиці працює вишуканий ресторан закритого типу. Для «елітних» відкрили тут кінний театр. Також скоробагатьки збудували на острові помпезні котеджі.

На землі, всіяній славою і кістками лицарів-запорожців, як розповіли гості із Запоріжжя, виривають нові котловани, при цьому вирубуються дерева, посаджені ще за часів Богдана Хмельницького, знищується реліктова рослинність.

Хоча керівництву заповідника, який донедавна очолював генерал Кропивка, не раз із розсадника, що при ботсаді Запорізького університету, пропонували саджанці дубів, але генерал-чиновник відмовлявся від тих пропозицій. Нині заповідник – без директора, тобто зовсім бездоглядний.

Новий голова облдержадміністрації Юрій Артеменко, як сказали захисники Хортиці, «лише входить у курс справ».

Місцеві ж ЗМІ, що здебільшого підпорядковані міськраді, переконують запоріжців, що збудують міст для їхнього ж комфорту.

– Лише патріотична газета «Суббота плюс» боронить острів, – сказав Святослав Щербина. – Тож невже продамо Хортицю, дозволимо поставити на карту національну святиню?

Голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Лесь Танюк зачитав журналістам листа до Президента Віктора Ющенка та прем’єр-міністра Юлії Тимошенко від 2 березня 2005 року. Комітет вважає, що заповіднику треба негайно надати державний акт на право постійного користування землею на площі 2386 гектарів на виконання постанови Кабміну від 6 квітня 1993 року, зупинити будівництво мосту на Хортиці, мостових переходів через Дніпро, що проляжуть через територію заповідника. Відповіді ще нема.