У боротьбі за новий паспорт

Завтра на центральних вулицях столиці кількатисячна армія працівників концерну «ЄДАПС» планує провести триденну акцію протесту. Під будівлями Кабміну, Секретаріату Президента, Мін’юсту, СБУ, МВС і Конституційного Суду маніфестанти збираються оголосити публічні заяви проти припинення розробки Єдиного державного реєстру фізичних осіб в Україні. Водночас вони планують ознайомити широку громадськість з економіко-політичними наслідками, що чекають на нашу країну після появи президентського указу «Про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України».

307 народних обранців 16 березня 2005 року підтримали запит депутатів Сергія Сінченка та Григорія Омельченка до Президента України. Інакше кажучи, переважна більшість у Верховній Раді хоче достеменно з’ясувати, якими ж будуть нові сучасні документи – паспорти, посвідчення водія тощо. Адже в Києві для їх виготовлення на базі восьми підприємств створено найсучаснішу промислову базу. В її розвиток вкладено понад 40 мільйонів гривень з державного бюджету. Залучені іноземні інвестиції. В колективах підприємств консорціуму «ЄДАПС» працюють найкращі вітчизняні фахівці цієї справи. І ось тепер вони можуть поповнити армію українських безробітних.

– Бо згідно з президентським указом держава, виходить, відмовляється від виготовлення паспорта нового зразка, що має 25 ступенів захисту, – повідомила Ірина Обиденко, президент консорціуму «ЄДАПС», що розробив такий зразок. – Виробництво призупинено. Із листами-протестами до Віктора Ющенка звернулися керівники відомих у світі компаній. Відкритого листа Президентові України надіслали й працівники консорціуму, аби Віктор Андрійович у зручний для нього час знайшов можливість побувати на наших підприємствах і на власні очі переконався про високотехнологічність сучасного недешевого обладнання та його можливості.

За словами одного з членів наглядової ради «ЄДАПСу» Георгія Бейліна, 97 відсотків країн світу не мають подібних технологій. Таке досягнення України визнали за кордоном. На жаль, у своїй державі такі речі не цінуються. Парадоксально, але факт.

– Технологія виготовлення високоякісних документів розроблена українцями, на підприємствах працюють виключно громадяни нашої держави, – аргументує інший член наглядової ради Сергій Гришин. – Наш паспорт – своєрідний взірець, він є одним з найкращих у світі. Кожна сторінка запропонованого документа має неповторний дизайн. До речі, його можна використовувати як внутрішній, так і закордонний паспорт. Що, власне, широко практикується в так званому цивілізованому світі. Причому вартість залишається незмінною.

Як вважає генеральний директор ВАТ «КП ОТІ» Андрій Первушин, у державі хтось приватизував конституційне право наших громадян у найкоротший термін отримувати той же закордонний паспорт. Приблизно – за 100 доларів США. Такою нелегальна ставка за оформлення документа. Своєю розробкою фахівці консорціуму готові покласти край одному з видів корупційних діянь.

– Але нас ніхто не чує. На всі наші листи – лише вперте мовчання. Водночас приймаються рішення про повернення до старих технологій виготовлення паспорта. Ось тому ми й вирішили вийти на вулицю, – підсумувала президент консорціуму «ЄДАПС» Ірина Обиденко.