Літній час помордує нас

Сьогодні вночі Україна перейде на «літній час». У зв’язку з цим о 3.00 стрілки переведуть на годину вперед, а недільна доба стане аномально коротшою – у ній буде не звичних 24, а лише 23 години.

На планеті не вщухають дебати з приводу літньо-зимових маніпуляцій часом. Як вважають медики, переведення годинників економить електроенергію, але шкодить здоров’ю. Але на це не звертають уваги в 100 країнах світу із 192. А от в Японії, де найдовша тривалість життя, годинники не переводять. Ще навесні 2000-го відмовилася від цього й Естонія, причому за пропозицією лікарів.

У Старому світі літній і зимовий час першими запровадили англійці (1908), а пізніше американці (1918) з метою економії та раціональнішого розподілу електроенергії. Нинішній варіант подвійного часу з’явився у 70-ті роки минулого століття як відповідь на енергетичну кризу. Хоча насправді, за статистикою, економія виявилася мізерною – лише 0,5 відсотка.

У колишньому Союзі проблему енергетичної кризи, як і всі інші, розв’язували своїм шляхом. 1930 року за декретом уряду стрілки годинників було переведено на годину вперед, і так, випереджаючи на годину поясний час, країна жила півстоліття. Ще на годину вперед перевели стрілки годинника навесні 1981-го, таким чином колишній Союз приєднався до європейської системи літнього і зимового часу, який виявився вже на дві години попереду поясного. Декретний же час було скасовано незадовго до розпаду Союзу – навесні 1991-го.

Із країн колишнього СРСР на літній час не перейшли Таджикистан, Узбекистан і Туркменистан. У Росії теж лунають заклики відмовитися від переведення годинників і жити за незмінного відліку, який випереджатиме на одну годину поясний. І до Верховної Ради України подавали законопроект про скасування літнього часу. Однак доводи його автора – що година вперед не стільки економить електроенергію, скільки шкодить здоров’ю – на жаль, не знайшли розуміння у більшості депутатів. А для адаптації до нового часу нам потрібно два, а то й і більше тижнів. Особливо потерпають люди із серцево-судинними захворюваннями і гіпотоніки. На думку медиків, у цей час зростає кількість інфарктів, у багатьох людей спостерігається сонливість, стомлюваність. До речі, в Україні перехід від «зимового» до «літнього» часу здійснюється згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року, то, може, уряд, без парламенту, й позбавить нас від цих мордувань.