Вічна тема

23-25 березня цього року в столичному Будинку офіцерів відбувся Всеукраїнський фестиваль журналістики «Людина і зброя», присвячений 60-й річниці перемоги над фашистською Німеччиною.

Одначе не лише історії були присвячені конкурсні роботи, а й сьогоденню. Недарма ж на фестивалі визначалися переможці в таких номінаціях як «Український кордон – без права на помилку», «Мирні будні Української армії», «На лінії вогню – миротворці».

Головував у журі заслужений журналіст України пан Василь Юричко; втім «підвладне» йому журі ділилося ще на три категорії. У телевізійному журі відповідальним був секретар Союзу кінематографістів України Іван Мащенко. У конкурсі радіопрограм визначав кращих перший віце-президент національної радіокомпанії України Анатолій Табаченко. А газетними публікаціями переймався голова Національної спілки журналістів пан Ігор Лубченко.

Нинішній конкурс «Людина і зброя» став гідним продовженням попередніх – «Калинових островів-2002» та «Агросвіту-2003».

Хоча номінацій було кілька, зате всі вони фактично зводилися до двох тем: до спогадів про Другу світову війну та до справ наших сьогоденних – до проблем сучасної української армії. І це, погодьтеся, символічно.

Базуючи свої сподівання на популярності, якої «зазнав» фестиваль-конкурс дебютного свого року, пропонуємо, аби організатори заходу розширили перелік номінацій. Адже поза конкурсом залишилося чимало гідних пропозицій. Зокрема авторська пісня, поезія. І якщо газетна публіцистика чомусь переважно і традиційно торкається днів давно минулих, то в своїй пісенній творчості молоді українські барди переймаються війнами, які на пам’яті й молодому нашому поколінню.