Координати наших інтересів

«Жовто-блакитні» завтрашній тур пропускають. Так ухвалили упорядники календаря. Хоча й без українців у другій відбірковій групі має відбутися чимало цікавого. Тим паче в європейському циклі взагалі. Два топ-матчі, п’ять – з підвищеним інтересом… «Зимова сплячка» вже позаду. Настав час визначальних турнірних боїв.

З тренером, але без капітана

«Жовто-блакитні», скориставшись тривалою паузою в європейських чемпіонатах, раніше звичайного почали підготовку до зустрічі з данцями, що призначена на середу. Минулого вівторка футболісти зібралися в Кончі-Заспі майже повним складом – без свого капітана Шевченка, але з тренером Блохіним. «Італійський» легіонер, який зазнав ушкодження ще в лютому, так і не встиг відновитися після тяжкої травми і в українській команді, радше всього, 30 березня буде відсутній. Хоча свою присутність на «Олімпійському» Шевченко задекларував і готовий допомогти співвітчизникам якщо не ділом, то принаймні порадами та моральною підтримкою. А Блохін, якого в березні виконком Національної федерації то звільняв, то поновлював на посаді наставника головної футбольної дружини країни, схоже, сповнений рішучості довести свою фахову справу до логічного завершення, незважаючи на те, яким виявився вчорашній вердикт апеляційного суду щодо навмисно заполітизованого конфлікту тренера-нардепа з Верховною Радою. Втім, українська збірна має й інші кадрові проблеми: так і не повернувся до строю травмований ще взимку стопер Федоров; опорний хавбек Шелаєв пропустить зустріч із данцями через перебір жовтих карток; універсал Гусин, змінивши взимку київську прописку на самарську, так і не зіграв жодного офіційного матчу після лютневого випробування «націоналки» в Албанії. Благо, до березневого поєдинку з нащадками вікінгів у Блохіна з товариством не стандартних чотири, а цілих вісім днів, а отже часу та можливостей для підготовки кадрового маневру в нашої команди достатньо.

Шанси для всіх, хоча й різні

Українці найпершими в другій групі дісталися проміжного фінішу. До того ж – з мінімальними очковими втратами. Завтра на цьому рубежі опиняться й головні конкуренти – данці, греки та турки, і тільки після цього можна буде насправді реально оцінити турнірну перспективу і чільного квартету, й грузинів, які також зберігають надії на щасливий фінал відбіркової кампанії. Данці та турки, що проводять завтрашні матчі в рідних стінах, особливих клопотів не повинні мати: вони змагатимуться з аутсайдерами, тому небезпідставно розраховують на повноцінний очковий здобуток. Але свої нюанси існують і в протистояннях завідомо нерівних за силами суперників. Албанці, вимуштровані німецьким тренером Бригелем, їдуть до Туреччини без будь-якого страху і навіть з певним куражем, обґрунтованим невдалими виступами бронзового призера останнього за часом мундіаля на своєму полі – турки, як відомо, в звичних умовах розійшлися миром із грузинами і поступились українцям. А казахи, скориставшись державною підтримкою та напрацюваннями сучасного маркетингу, цілий тиждень готувалися до матчу в Данії на близьких до ідеальних австрійських газонах і прилетіли до Копенгагена ще вчора, за дві доби до календарного поєдинку. Ця обставина, на думку незацікавлених фахівців, засвідчує не тільки непоганий матеріальний потенціал євродебютанта, а й підвищені амбіції казахстанської команди, яка наполегливо декларує готовність обірвати смугу невдач у світовій кваліфікації. Ми з цього приводу висловлюємось обережно: шанси господарів поля в Данії та в Туреччині насправді близькі до максимальних, але й можливості турнірних несподіванок існують. Нехай і відверто мізерні.

Кавказька одісея синів Еллади

Матчем суботнього туру в другій відбірковій групі вважається тбіліський: Грузія проти Греції. З урахуванням появи на тренерському містку грузинів уславленого француза Жиресса і суттєвих змін, що відбулися в ігровій поставі нащадків Кіпіані та Чивадзе, шанси господарів на перемогу здаються вищими, ніж можливість чемпіонів Європи вивезти з Тбілісі повноцінний турнірний багаж. Інша річ, що грузини, на відміну від греків, чиї стрижневі виконавці вже з січня практикують в провідних чемпіонатах європейських країн і навіть задіяні в єврокубкових баталіях, інтенсивною практикою в змаганнях по-справжньому високого рангу наділені мінімально. Не виключено, що господарі, знову ж таки – на відміну від гостей, котрі везуть на Кавказ усіх своїх лідерів, можуть підійти до поєдинку з істотними кадровими втратами – зокрема, без Асатіані та Гахокидзе. І все-таки за будь-яких обставин європейський чемпіон не вважатиметься фаворитом цього протистояння: грузини «жирессівського» призову сильні та честолюбні, як ніколи раніше, і зовсім не безпідставно розраховують на підсумкове місце в призовому дуеті. Звісно, для нас перемога команди Каладзе та Деметрадзе неабияк бажана. Хоча й нічия, за певного перебігу турнірних подій, принаймні не розчарує… І знову про кадри, точніше – про кадрові втрати. Їх не уникли ні данці, ні турки. Скандинавський лазарет уже поповнив оборонець «Брондбю» Сеннельс, і його спішно замінили досвідченим Богелундом, який здебільшого «гріє лаву» в нідерландському ПСВ. А от лівий інсайд Йоргенсен із італійської «Фіорентини» точно не зіграє з казахстанцями, хоча його поява в українській столиці, принаймні, поки що не виключається: автор «осіннього» голу в наші ворота приїхав на збір з ушкодженням коліна і має пройти ретельний медогляд. Знову не зіграє за турків легендарний Хакан Шукур, якого вмовляють повернутися до лав національної команди, а також «іспанець» Ніхат і травмований захисник Сервет.