До Замкової гори – через арку

Уздовж підніжжя Замкової гори, від Житнього ринку до Воздвиженської церкви на Верхньому Валу, 4, можливо, уже через кілька років простягнеться комплекс споруд.

Три різноповерхові будівлі, в яких буде розташовано магазини, два кінотеатри, кав’ярню, ресторан, галерею, офіси та паркінг на 60 місць, тут планує звести ТОВ «НАСА», – замовник будівництва. Головний архітектор проекту Олексій Струтинський виніс на розгляд містобудівної ради свої напрацювання. А пропонує зодчий неповторні своїми елементами фасади будинків. Хоч витримані вони в стилі вже існуючої забудови, і дахи їхні схожі на шатри або бані церков, проте простір під дахом використано на сучасний лад – він буде функціональним, а не технічним приміщенням. Пройоми вікон також лише навіюють спогади про минувщину, бо застосування металопластику аж ніяк не назвеш архаїчним рішенням.

Заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник управління охорони культурної спадщини міста Києва Руслан Кухаренко повідомив, що таких фасадів, які запропонував Олексій Струтинський, у столиці немає. Але – це авторський оригінальний задум.

В одному з будинків планують «прорубати» наскрізну арку. Тоді пішоходам без перешкод можна буде дістатися з площі між спорудами до Замкової гори й навпаки, вийти на Верхній чи Нижній Вали.

Проект узгодили, однак містобудівна рада висловила деякі побажання, які проектантам доведеться врахувати. Скажімо, фасади будинків мають бути пофарбовані характерними в давнину кольорами – вохрою, жовтим або червоним, і в жодному разі – блакитною фарбою, яку здавна вважали дорогою і використовували дуже рідко. Приємно, що Воздвиженська церква домінуватиме над новобудовами, бо її бані щонайменше на 3,5 метра височітимуть над дахами.

Головний архітектор Києва Василь Присяжнюк проаналізував усі зауваження членів містобудівної ради, і в протоколі засідання записали: «Схвалити концепцію забудови до Житнього ринку й понизити поверховість будинків на 1 поверх». А ще для міста важливо зберегти характерний вигляд забудови середовища, що належить заповіднику «Стародавній Київ». Із цим, схоже, проектанти впораються.