Стосунки потеплішають

Вчора в Київській торговельно-промисловій палаті (КТПП) приймали делегацію промисловців та підприємців Чехії.

Керівництво КТПП та представники столичної влади щиро привітали делегатів на чолі з губернатором Центрального Чеського краю Петером Бендлом й  висловили сподівання, що разом із весняним потеплінням потеплішають і стосунки між Чехією та Україною. Пан Бендл повідомив, що дуже зацікавлений у подальшій співпраці з Україною, Києвом зокрема. «Сподіваюся, що цей візит стане важливим кроком до об’єднання та налагодження партнерських стосунків між підприємцями наших держав», – наголосив він. У свою чергу, віце-президент КТПП Олександр Шорубалка запропонував Чеській торговельній палаті приєднатися до інших 37  іноземних палат, з якими Київ нині активно співпрацює.

Представники бізнесової сфери обох країн обмінялися пропозиціями щодо взаємовигідного партнерства. Заступник начальника  Головного управління економіки та інвестицій КМДА – начальник управління зовнішніх економічних зв’язків Віктор Погребняк зауважив, що нині в столиці досить малий товарообіг чеської продукції:

«Експортується лише 0,2 відсотка від загальних обсягів (12 млрд. доларів), імпортується – лише 2». «Маю надію, що після цієї зустрічі показники значно зростуть, – наголосив він. – Загалом же Київ зацікавлений у модернізації обладнання». В основному усі інвестиції спрямовуються на розвиток комунального господарства столиці та будівництво. Тож послуги та обладнання (для очищення води, утилізації відходів, комплектуючі для енергокомпаній тощо), які запропонувала чеська сторона, неабияк зацікавили столичних підприємців.