Борги треба повертати

У черговий раз у Київській міській держадміністрації говорили про стан виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях столиці. І вкотре констатували, що кількість боржників не зменшується.

Станом на 1 березня цього року на 66 суб’єктах господарювання борги із виплати зарплати становлять 9,7 млн. грн., порівняно із січнем цей показник зріс на 9,8 відсотка. Найбільші боржники в державному секторі – ВАТ «Більшовик» (1,2 млн. грн.) та авіакомпанія «Національні авіалінії України» (0,5 млн. грн.). Серед районів «лідирує» Печерський, далі – Солом’янський, Дарницький, Шевченківський, Деснянський, Голосіївський, Святошинський, Оболонський та Дарницький. І лише в Подільському усі, хто працює, вчасно отримують зарплату.

Основна причина заборгованості на підприємствах недержавного сектора економіки – несвоєчасні розрахунки за виконані роботи та надані послуги. Потрібно зауважити, що окремі керівники свідомо порушують вимоги чинного законодавства. Так, зокрема, на КБМП «Укренергобуд» заборгували працівникам 316,7 тис. грн. А за результатами проведеного Головним управлінням праці та зайнятості обстеження цього підприємства встановлено, що в лютому тут витратили на виробничі потреби вдвічі більше – 630 тис. грн.

Люди наші терплячі. Боячись втратити роботу, вони мовчки продовжують трудитися, і дуже сподіваються, що завтра чи післязавтра врешті-решт отримають свої кровні. І це влаштовує керівників, але не влаштовує КМДА. У разі невиплати заробітної плати, наголосив заступник голови КМДА В.Падалко, таких керівників притягатимуть до кримінальної відповідальності.